Nicaragua dreigt hiv-besmetting strafbaar te maken

Wie in Nicaragua met hiv besmet is en dat niet aan zijn partner vertelt, kan daar straks voor vervolgd worden. Discriminerend, zeggen tegenstanders.

Volgens artikel 27 van het wetsvoorstel is iedereen bij wie hiv of aids is vastgesteld verplicht dat aan zijn tijdelijke of blijvende partner te vertellen. “Het verzwijgen van wat in onderhavig artikel is vastgesteld, zal worden beschouwd als het opzettelijk overdragen (van hiv).”

Wie een seksueel overdraagbare of andere zware besmettelijke ziekte heeft en handelingen verricht waardoor hij anderen kan besmetten, kan zes maanden tot drie jaar gevangenis krijgen, zegt het strafwetboek. Is een besmetting daar het gevolg van, dan schommelt de gevangenisstraf tussen een en vier jaar.

Discriminerend

Het voorstel van het regerende Sandinistische Front voor Nationale Bevrijding (FSLN) werd dinsdag door het parlement goedgekeurd met 85 van de 92 stemmen. Nu komen de afzonderlijke artikels aan bod. Tegen zaterdag, Wereldaidsdag, moet dat afgerond zijn.

Voor Arely Cano, voorzitter van de Nicaraguaanse vereniging voor aidspatiënten, is de nieuwe wet discriminerend en draagt hij niet bij tot een betere preventie. “Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen seksuele relatie.” “Het is bewezen dat het penaliseren de epidemie niet tegenhoudt”, zegt Johanna Ostrander van de Fundación Nimehuatzin, een stichting voor aidspreventie.

Honderd organisaties hebben druk uitgeoefend om de tekst aan te passen. Volgens FSLN-parlementslid Gustavo Porras bestaat die mogelijkheid nog. Elk voorstel dat mensen met hiv schade toebrengt, “zal definitief geannuleerd worden”, zei hij aan IPS.

Condooms

De wet bepaalt ook dat wie hiv/aids heeft, “epidemiologische informatie” moet verstrekken aan de overheid. Volgens critici is de wet niet duidelijk over hoe dat precies moet en dreigt hier de privacy in het gedrang te komen.

De nieuwe wet garandeert anderzijds voor iedereen een behandeling van hiv/aids en ook condooms en andere methodes om seksueel overdraagbare aandoeningen te vermijden.

In Nicaragua, een land met zes miljoen inwoners, is 1 procent van de bevolking met hiv besmet. Van 2006 tot 2011 groeide de epidemie met 11 procent, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.