"Nicaragua liegt over moedersterfte"

Nicaragua, een van de armste landen van Latijns-Amerika, zegt dat het de moedersterfte de laatste jaren flink heeft teruggedrongen. Maar niet-gouvernementele organisaties geloven niets van de regeringscijfers.
In 2006, het jaar voor de linkse president Daniel Ortega terugkeerde aan de macht, stierven in Nicaragua nog 140 zwangere vrouwen per 100.000 geboortes. Vorig jaar zakte dat tot 90 en dit jaar zal dat zelfs maar 70 meer zijn, zegt het ministerie van Gezondheid.
Volgens het ministerie is die historische daling onder meer een gevolg van het uitzenden van medisch personeel naar afgelegen streken en de oprichting van 72 “moederhuizen”, gezondheidscentra voor vrouwen.  Nicaragua sprak vroeger al de ambitie uit om tegen 2015 de moedersterfte naar 27 per 100.000 geboortes terug te brengen.
De onafhankelijke onderzoeker Francis Bustos noemt de officiële cijfers “moeilijk te geloven”.  Ze staan in fel contrast tot de statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie, die zeggen dat de moedersterfte in Nicaragua vorig jaar 170 per 100.000 geboortes bedroeg.
Ook Juanita Jiménez van de ngo Movimiento Autónomo de Mujeres veegt de officiële cijfers van tafel. “Sinds ze de geactualiseerde informatie van de website van het ministerie hebben weggehaald en de cijfers zijn beginnen behandelen als staatsgeheimen, heeft de officiële informatie alle geloofwaardigheid verloren.”
Volgens Jiménez probeert de Nicaraguaanse regering met de onderschatte cijfers de internationale kritiek op de verstrengde abortuswetgeving te counteren. In Nicaragua is abortus sinds 2006 in alle gevallen verboden, ook wanneer het leven van de moeder gevaar loopt.
Volgens Fátima Millón, van het Centraal-Amerikaanse Netwerk van Vrouwen tegen Geweld, heeft Nicaraguaanse regering de gewoonte minder gunstige cijfers te manipuleren. Ze wijst erop dat ook de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch het aantal gestorven zwangere vrouwen in Nicaragua op 170 per 100.000 geboortes schat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.