Noord- en Zuid-Korea onderhandelen over familiereünie

Het was niet evident, maar na lang wachten accepteerde Noord-Korea  het voorstel van Zuid-Korea om later deze week samen te zitten. Tijdens deze vergadering willen beide landen een reünie regelen om families die sinds de oorlog gescheiden zijn opnieuw te herenigen.

  • Gabriel Prehn Britto Strengbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea (DMZ) Gabriel Prehn Britto

Na een week wachten is er toch een akkoord gekomen over een bijeenkomst van de twee landen om een familiereünie te regelen. Noord-Korea stemde vorige maand toe om samen te komen, maar liet ondanks herhaaldelijke pogingen van het Zuiden om contact op te nemen niets meer van zich horen. De ontmoeting tussen beide partijen zal naar alle waarschijnlijkheid woensdag of donderdag plaatsvinden in Panmunjom, de grensstad waar na afloop van de Koreaanse Oorlog in 1953 de wapenstilstand werd ondertekend.

Familiereünie

De familiereünies worden georganiseerd om verwanten samen te brengen die elkaar niet gezien hebben sinds de oorlog. Door de strenge regelgeving en een zeer strikte grensbewaking hebben de meesten onder hen hun familie aan de andere kant van de grens al zes decennia lang niet meer gesproken. Ook telefonisch of schriftelijk contact tussen de mensen van beide landen is verboden.

Het is nu al meer dan drie jaar geleden dat er nog een reünie plaatsvond. De vorige zou normaal doorgegaan zijn in september, maar werd op het laatste moment afgeblazen door Noord-Korea omwille van zogezegde vijandigheid uit het Zuid-Koreaanse kamp.

Angst voor uitstel

Dat de familiereünie ook deze keer afgelast zal worden is niet onrealistisch. De jaarlijkse gemeenschappelijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten vinden namelijk binnenkort plaats, en zouden voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un een reden kunnen zijn om de familiebijeenkomsten uit te stellen. Deze militaire oefeningen worden door het Noorden dan ook beschouwd als een voorbereiding van Zuid-Korea op een inval.

Tijd dringt

Doordat de Koreaanse oorlog reeds 60 jaar afgelopen is, en sindsdien alle contact tussen beide bevolkingsgroepen verbroken is, is het erg belangrijk dat de familiesamenkomsten niet langer worden uitgesteld. Velen onder hen die gescheiden werden tijdens de oorlog zijn namelijk al gestorven of hebben een respectabele leeftijd bereikt.

‘Door de dringende aard van de zaak gaan we ervoor zorgen dat de reünie zo snel mogelijk plaats kan vinden’, meldt de woordvoerder van het Zuid-Koreaanse Ministerie van Eenmaking Kim Eui-Do aan Channel News Asia.

Van 1985 tot 2010 hebben er nog maar 18 familiereünies plaatsgevonden waaraan 22.000 Koreanen deelnamen. Momenteel staan nog ongeveer 73.000 Zuid-Koreanen, waarvan de helft ouder dan 80,  op de wachtlijst om voor het eerst weer herenigd te worden met hun familieleden. Het Zuiden selecteerde via loting in augustus al 100 mensen die op de volgende bijeenkomst aanwezig mochten zijn, waarvan er inmiddels al twee gestorven zijn, aldus de New York Times.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.