Noordelijke IJszee zonder ijs geen buffer voor CO2-uitstoot

Door de opwarming van de aarde smelt het ijs van de Noordelijke IJszee. Komt zo geen extra capaciteit beschikbaar om CO2 op te slaan, het broeikasgas dat verantwoordelijk wordt geacht voor die opwarming? Nee, zo blijkt uit Amerikaans-Chinees onderzoek.
Oceanen staan erom bekend dat ze enorme hoeveelheden CO2 kunnen opslaan. De oceanen hebben ongeveer 30 procent opgeslagen van de hoeveelheid CO2 die er de laatste 200 jaar is bijgekomen.

Wetenschappers zijn daarom al langer geïnteresseerd in de vraag wat er kan gebeuren als de oceaanoppervlakte vergroot doordat het ijs van de Noordelijke IJszee, de enorme oceaan ten noorden van Noord-Amerika en Azië, smelt als gevolg van de opwarming van de aarde. Kan dat geen gigantische opslagplaats voor CO2 worden? Kan dat met andere woorden geen oplossing betekenen voor de klimaatwijziging?

Nee, zegt Wei-Jun Cai, hoogleraar mariene biologie van de Universiteit van Georgia. Uit onderzoek dat hij sinds 2008 doet in samenwerking met Chinese wetenschappers, blijkt dat de Noordelijke IJszee inderdaad CO2 opneemt. Maar naarmate het ijs smelt, neemt de capaciteit van het water om CO2 op te nemen snel af. Het CO2-gehalte in water en atmosfeer bereiken al heel snel een evenwicht, zegt Cai.

De laatste jaren smelt het ijs in de Noordpoolzone bijzonder snel. Wetenschappers voorspellen dat de Noordelijke IJszee over 30 jaar al helemaal ijsvrij kan zijn in de zomer.

Het onderzoek spitste zich vooral toe op de Noordelijke IJszee ten noorden van Canada. Een internationaal team van wetenschappers verrichte daar in 2008 drie maanden lang onderzoek aan boord van het Chinese onderzoekschip Xue Long. Ze onderzochten waterstalen onder meer op CO2-gehalte, zoutgehalte, temperatuur, voedingsstoffen en chlorofyl-activiteit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.