Ondergrondse CO2-opslag is "valse oplossing" voor Cancun

Er zou in Cancun bijna een akkoord zijn over de opslag van broeikasgassen, als onderdeel van het Clean Development Mechanism (CDM) waarmee geïndustrialiseerde landen koolstofkredieten van ontwikkelingslanden kunnen kopen. Een “valse oplossing”, reageren milieuorganisaties.

Bij aanvang van de tweede week in Cancun menen sommigen dat er nu echt schot komt in de klimaatonderhandelingen. Volgens de VN-raamconventie over de klimaatverandering (UNFCCC) is een van de terreinen waarop vooruitgang wordt geboekt het opslaan van CO2 (Carbon Capture and Storage of CCS) in oceanen, bossen of in de bodem. Er bestaan verschillende technologieën om CO2 in de grond of onder de zeebodem te begraven. Het probleem is dat er nog weinig onderzoek naar werd verricht, en dat de risico’s aanzienlijk zijn.

Als er een akkoord komt, wordt de opvang en opslag van CO2 opgenomen in het kader van CDM, waarmee geïndustrialiseerde landen gedeeltelijk hun uitstoot mogen compenseren door te investeren in projecten voor hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden.

“Dit is geen manier om het probleem op te lossen”, stelt Eduardo Giesen van Global Anti-Incinerator Alliance (GAIA) in Latijns-Amerika en van de Chileense Alliantie voor Klimaatgerechtigheid. “In plaats van de uitgestoten hoeveelheid CO2 te doen dalen, willen ze het gas begraven. Het is dan slechts een kwestie van tijd vooraleer het weer in de atmosfeer vrijkomt. Bovendien blijft er veel onzekerheid bestaan over de techniek.”

Klimaatfonds

Een akkoord hierover zal deze week aan de ministers rond de tafel worden voorgesteld. Nu vrijdag lopen de onderhandelingen op de klimaattop in Cancun af. Giesen koestert weinig hoop. “Een aanvaardbare uitkomst zou een akkoord zijn over een fonds voor de strijd tegen de klimaatverandering, zonder de component van een koolstofmarkt.”

“Het zou ook een goede zaak zijn als de onderhandelingen voor nieuwe akkoorden binnen het Kyotoprotocol, dat in 2012 vervalt, blijven lopen”, besluit hij. De doelstellingen voor Kyoto worden niet gehaald, en de mensheid heeft geen duidelijke aanpak voor dit globaal probleem dat rampzalige proporties kan aannemen, waarschuwen wetenschappers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.