Ontdooiende toendra kan CO2-uitstoot nog opdrijven

In het noordpoolgebied is de klimaatwijziging niet alleen een bedreiging voor het ijs. Ook veranderingen op de toendra kunnen de CO2-opstoot flink doen toenemen. Als die kale vlakte ontdooit, dan dreigen massa’s organische koolstof in de Noordelijke IJszee terecht te komen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Göteborg (Zweden).
Op de onherbergzame toendra groeien alleen grassen, mossen en kleinere struiken. De bodem blijft voor het grootste deel van het jaar bevroren. In de zomer ontdooit alleen een dunne bovenlaag, ongeveer een halve meter diep.
Als de toendra helemaal smolt, dan zouden grote hoeveelheden organische koolstof vrijkomen, zegt onderzoeker Sofia Hjalmarsson. Die koolstof zit in de permafrostlaag opgeslagen. Het vrijgekomen organische afval komt in de rivieren terecht, bijvoorbeeld in de Lena, een van de langste rivieren ter wereld, en die voeren dat naar de Noordelijke IJszee, de oceaan in het noordpoolgebied. Als de koolstof wordt afgebroken in de kustwateren, dan leidt dit tot een aanzienlijke CO2-uitstoot, blijkt uit het onderzoek.
Hjalmarsson bestudeerde het koolstofsysteem in twee zones, enerzijds de Baltische Zee, met het Kattegat en Skagerrak, en anderzijds de kust voor Siberië met onder meer de Laptevzee. In beide gebieden worden de zeeën gevoed door grote hoeveelheden rivierwater met organische koolstof.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.