Ontwikkelingslanden maken zich op voor nieuwe ronde bananenoorlog

Voorstellen voor een hoge heffing op de invoer van bananen in de Europese Unie oogsten veel kritiek in de ontwikkelingslanden. Arme landen uit Afrika en de Cariben, die voor hun bananen geen invoerrechten moeten betalen in de EU, vinden het woensdag voorgestelde tarief van 230 euro per ton nog te laag. Voor de grote bananenproducenten in Latijns-Amerika is die heffing absoluut overdreven. Ecuador heeft al aangekondigd verzet te zullen aantekenen.
De Europese Handelscommissaris, Pascal Lamy, verklaarde woensdag dat de nieuwe heffing het resultaat is van complexe berekeningen. De importbelasting, die zal gelden als een nieuw Europees bananenregime begin 2006 van kracht wordt, moet de marktaandelen van de verschillende groepen van bananenleveranciers stabiel houden en iedereen toegang blijven bieden tot de Europese markt. Volgens Lamy ligt de heffing niet onwrikbaar vast - er zal nog over onderhandeld worden.

De nieuwe heffing moet het marktaandeel beschermen van bananenproducenten uit de unie zelf – Spanje, Frankrijk, Griekenland en Portugal - en uit de ACP-landen, een groep van 79 arme landen uit Afrika, de Cariben en de regio van de Stille Oceaan. Beide groepen leveren nu elk een vijfde van de bananen die in de EU gegeten worden, al liggen hun productiekosten duidelijk hoger dan die van de grote Latijns-Amerikaanse producenten, die 60 procent van de Europese markt in handen hebben.

Tot hiertoe regelt de Europese Unie de toegang tot haar bananenmarkt met per land toegekende importquota en de selectieve uitschrijving van importlicenties. De bananenkwekers uit de ACP-landen moesten daardoor geen directe concurrentie aangaan met Latijns-Amerikaanse producenten. Na een klacht van de VS - die het opnam voor Amerikaanse producenten met plantages in Latijns-Amerika - legde de Wereldhandelsorganisatie de EU in 1997 op die marktregeling te herzien. Aanvankelijk weigerde de EU, wat leidde tot de zogenaamde bananenoorlog, een periode van spanningen en handelssancties tussen Europa en Noord-Amerika. Pas in 2001 stemde de EU ermee de importquota en andere discriminerende elementen uit haar bananenregime te verwijderen en één importtarief in te voeren voor alle importeurs.

Voor de ACP-landen betekent dat meer concurrentie. De EU heeft de voorbije jaren al miljoenen euro geïnvesteerd in de bananenlanden van de ACP om dure kwekers te helpen over te schakelen naar andere teelten. Maar de ACP-landen, die zelf geen importbelastingen op bananen moeten betalen, hadden gehoopt op een heffing van minstens 275 euro per ton om toch een zeker concurrentievoordeel te behouden ten opzichte van de producenten uit Latijns-Amerika. Volgens Ishmael Ashitey, de voorzitter van het Ministerieel Handelscomité van de ACP, zal een heffing van slechts 230 euro per ton ernstige gevolgen hebben voor veel lidstaten.

De Latijns-Amerikaanse landen hadden gelobbyd voor een heffing van 75 euro per ton. Volgens hen zal de hoge heffing die woensdag werd voorgesteld, de producenten in Latijns-Amerika schaden. Mentor Villagomez, de Ecuadoraanse ambassadeur in Brussel, zegt dat zijn land verzet zal aantekenen tegen het nieuwe bananenregime. Hij acht de kans klein dat onderhandelingen met de EU nog kunnen leiden tot een heffing die aanvaardbaar is voor Latijns-Amerika. Indien nodig zullen de Latijns-Amerikaanse landen volgens hem hun doel proberen te bereiken via arbitrage in de Wereldhandelsorganisatie. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.