Oorlog tegen Irak kan economisch herstel Egypte ongedaan maken

De Egyptische economie heeft het na de aanslagen van 11 september zwaar te verduren gehad, maar vertoont nu toch enkele tekenen van herstel. Een aanslepende oorlog in Irak zou evenwel een ernstige kink in de kabel kunnen vormen.


De aanslagen van 11 september 2001 hebben de Egyptische economie ernstig dooreen geschud. De aanslagen kwamen er op een kritiek moment, toen de monetaire toestand net was verbeterd na een economische malaise die achttien maand had geduurd. Het toerisme kreeg de hardste klappen te verduren, maar heeft zich wel het snelst hersteld. De zwakste maand was november 2001. Toen verloren we 52 procent toeristen, weet Elhamy el-Zayat, bestuurslid van de Egyptische Federatie van Toeristische Kamers. In juli van dit jaar haalden we weer bijna het niveau van het topjaar 2000. In dat jaar brachten 5,4 miljoen bezoekers bijna 4,2 miljard euro in het laatje. De eerste elf maanden van 2002 bezochten 4,9 miljoen toeristen het land. De vooruitzichten voor 2003 zijn volgens el-Zayat uitzonderlijk goed. Egypte verwacht ook een opleving van het duurdere toerisme, want Cairo is weer ‘in’ voor conferenties en cultuurreizen.

Een korte en beslissende oorlog in Irak zou voor een tijdelijke terugval kunnen zorgen, maar als de oorlog lang duurt, moeten we alle hoop laten varen, zegt el-Zayat. Ook de olie-inkomsten liepen na de aanslagen van 11 september met 27 procent terug. In 2003 zullen de olieprijzen naar verwachting op hetzelfde peil blijven, weet econoom Magdy Sobhi. Als er een korte oorlog komt en een pro-Amerikaanse regering treedt aan in Bagdad, zullen de prijzen laag blijven omdat er veel olie op de markt zal komen. De Egyptische economie zal daar geen voordeel bij hebben. Een aanslepende oorlog zou Egypte daarentegen tot 7,75 miljard euro en 200.000 banen kunnen kosten. De olieprijzen zouden weliswaar stijgen, maar niet opwegen tegen verliezen inzake toerisme, inkomsten uit het Suezkanaal en de export.

In februari hebben internationale donoren Egypte een kleine tien miljard euro beloofd voor de komende drie jaar. Maar daarvan is nog maar weinig terechtgekomen, omdat de donoren aandringen op een snellere privatisering, een belastinghervorming, een vermindering van het deficit en een modernisering van de industrie. Zij willen ook hervormingen in het Egyptische monetaire en buitenlandse beleid.

De Egyptische munt daalde in 2001 een vierde in waarde ten opzichte van de dollar. Pas in december vorig jaar greep de centrale bank naar de deviezenvoorraad om de achteruitgang een halt toe te roepen. De koers lag toen op 4,54 Egyptische pond voor een dollar. Die kunstmatige koers maakte de uitvoer goedkoper, maar joeg de productiekosten en de inflatiedruk de hoogte in. Daardoor ontstond ook een bloeiende zwarte markt in dollars, met een officieuze koers tot 5,30 Egyptische pond per dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.