Openbare aanklagers houden hongerstaking tegen corruptie

Openbare aanklagers in Honduras zijn al een maand in hongerstaking. Ze eisen het ontslag van de procureur-generaal. Die zou al jaren het onderzoek in grote corruptiedossiers dwarsbomen. Onderhandelingen leverden niets op.
De 25 openbare aanklagers die nu al een maand niet eten, eisen het ontslag van procureur-generaal Leónidas Rosa van de oppositionele Nationale Partij (PN) en van zijn adjunct Omar Cerna van de regerende Liberale Partij (PL). Die worden ervan beschuldigd al jaren corruptieonderzoeken tegen te houden waarin belangrijke personen uit de politiek en bedrijfswereld zouden zijn betrokken. Het gaat om personen die aan de PN en PL zijn gelieerd, de twee grote partijen van Honduras

Hoogspanning


De situatie heeft tot politieke hoogspanning geleid. De eisen van de hongerstakers bevatten “signalen en stemmen die de grondwettelijke orde willen breken, en wij zeggen hen dat we de rechtsstaat zullen verdedigen”, zei parlementsvoorzitter Roberto Micheletti zondag in een radio- en televisietoespraak. “Wij hebben getoond dat we aan hun eisen willen voldoen maar men kan ons niet vragen dat we de grondwet en de wetten overtreden”, zei Micheletti, die tot de Liberale Partij behoort. Hij verwijst daarmee naar de eis om de procureur-generaal en zijn adjunct af zetten.
Door de corruptiezaken waarrond de hongerstaking draait, moesten de vorige procureur-generaal en zijn adjunct, Ovidio Navarro en Yuri Melara, in 2005 al ontslag nemen. Het parlement verving hen door Rosa en Cerna in een poging het Openbaar Ministerie te saneren, een poging die mislukte.
Volgens de protesterende magistraten was de benoeming van Rosa en Cerna al niet wettelijk – ze vochten toen evenwel de benoeming niet aan – en stopten ze vervolgens de grote corruptiedossiers in de koelkast. Behalve het ontslag van de top van het openbaar ministerie eisen ze ook dat een dubbele onderzoekscommissie, een met “eerbare burgers” en een met juristen, alle gearchiveerde zaken van vermeende corruptie onder de loep neemt.

Onderzoekscommissie


Onderhandelingen leverden tot nog toe niets op. Die verlopen via een delegatie die wordt aangevoerd door Micheletti en leden van drie van vijf partijen in het parlement. Micheletti heeft wel oren naar een onderzoekscommissie maar van ontslag van Rosa en Cerna wil hij niet weten. De hongerstakers roepen daarom de bevolking op in opstand te komen en de kop van Roberto Micheletti te eisen omdat die niet langer het volk vertegenwoordigt. “Dit is een parlement dat niet langer het volk en zijn eisen dient maar een parlement dat samenspant met de machtsgroepen en hun corruptie toedekt”, zegt Jari Dixon, een van de rebellerende openbaar aanklagers.
De hongerstakers houden hun protestactie in tenten bij het parlement. Ze krijgen de steun van burgers, sociale en religieuze bewegingen, onder meer van de overste van de jezuïetengemeenschap in Honduras, de priester Ismael Moreno.
Twee weken geleden kwam ook president Manuel Zelaya langs. Hij zei het protest te steunen en waagde het zelfs het ontslag van Omar Cerna, een partijgenoot, te eisen. Zelaya’s verklaring werd onderschreven door PL-voorzitter Patricia Rodas. Verscheidene analisten wezen erop dat Zelaya op de eerste plaats zijn eigen machtspositie veilig wil stellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.