Oppositie Zimbabwe reageert positief op Zuid-Afrikaans vredesplan

De Zimbabwaanse oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC) heeft het vredesvoorstel van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki positief onthaald. Volgens het plan behoudt Robert Mugabe de presidentstitel en wordt Morgan Tsvangirai eerste minister. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
Volgens een bron bij de MDC die het plan kon inkijken, bevat het alle “essentiële ideeën” van de partij. Robert Mugabe zou in eerste instantie de titel van president behouden, tot er een akkoord bereikt is over een nieuwe grondwet en er nieuwe verkiezingen worden gehouden. De echte macht zou bij oppositieleider Morgan Tsvangirai liggen, die volgens het plan premier wordt.

Wederzijdse erkenning


Het plan bevat ook een erkenning van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in maart. Die werd gewonnen door Tsvangirai. De bevestiging van die uitslag is een cruciaal punt voor de MDC dat nu zegt toegevingen te willen doen. Eerder kwam er kritiek van de oppositie aan het adres van onderhandelaar Mbeki. Tsvangirai beschuldigde Mbeki ervan de Afrikaanse Unie onder druk te zetten om de legitimiteit van Mugabe te erkennen.
Mugabe stelt intussen een erkenning als president voorop als voorwaarde voor gesprekken met de oppositie. Een dergelijk erkenning is voor de MDC uitgesloten. Bij een ontmoeting van Mbeki en Mugabe in Harare op zaterdag, werd oorspronkelijk ook Tsvangirai verwacht. Maar die stuurde zijn kat toen hij vernam dat de meeting doorging in de presidentiële gebouwen, uit angst dat het betreden van die gebouwen zou gezien worden als een erkenning van Mugabe.
 
Hoewel het MDC opgetogen is over het nieuwe voorstel, heeft het nog een extra eis. De oppositiepartij vraagt dat de Afrikaanse Unie partner wordt bij de onderhandelingen en een eventueel akkoord wettigt. 

Internationale druk


Het nieuwe voorstel komt er na een periode van stijgende internationale druk. Zondag nog riep de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, op tot steun voor de ontwerpresolutie die de Verenigde Staten willen stemmen bij de VN-veiligheidsraad. De crisis staat ook op de agenda van G8-top die vandaag van start gaat in Japan.
De politieke impasse in Zimbabwe kwam er naar aanleiding van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen vorige maand. Oppositiekandidaat Tsvangirai trok zich toen terug uit de race omdat de campagne werd verstoord door geweld van de militairen tegen de oppositie. Mugabe, de enige resterende kandidaat, claimde uiteindelijk 90% van de stemmen en riep zichzelf uit tot overwinnaar.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift