Oproepen tot etnische zuivering van Birmese Rohingya

Nieuws over het sektarische geweld in west-Birma heeft de aandacht gevestigd op het lot van de Rohingya, een moslimvolk van achthonderdduizend mensen die te maken hebben met “genocideachtige omstandigheden”.

Donderdag leidden gevechten tussen de Rohingya en de Rakhine, een boeddhistische bevolkingsgroep, tot 29 doden. Dertigduizend mensen raakten ontheemd door het ernstigste sektarische geweld in jaren. Sinds de onlusten zijn meer dan 2500 huizen in brand gezet en zijn negen boeddhistische kloosters en zeven moskeeën vernield.

Verkrachting

De vonk die de al jaren sudderende vijandschap in geweld deed omslaan was een verhaal dat de ronde deed in de provincie. Een 27-jarige Rakhinevrouw zou zijn verkracht en vermoord door drie moslims. De drie mannen werden opgepakt, maar dat kon niet voorkomen dat de woede oplaaide. Flyers riepen op tot wraak op de “Kalar”, een scheldwoord voor donkere mensen met Zuid-Aziatische trekken.

“We krijgen dagelijks telefoontjes van Rohingya die in angst leven en niet weten wat er gaat gebeuren”, zegt Nurul Islam, een politieke leider in ballingschap, per telefoon vanuit Londen. “Stapels lijken zijn gevonden in de huizen van Rohingya en heel veel mensen zijn vermist.”

De avondklok van de regering heeft niet geholpen, zegt Htike (niet haar echte naam), een 29-jarige moslimvrouw uit het gebied die in Bangkok woont. “Het is alleen bedoeld voor de moslims, om thuis te blijven. De menigte is vrij om onze huizen in brand te steken.”

Op internet binnen en buiten Birma wordt opgeroepen tot etnische zuivering. “Op een dag, als onze politieke problemen zijn opgelost, zullen we ze het land uit drijven en nooit meer een stap laten zetten op onze bodem”, staat er op een poster te lezen. Deze taal heeft zelfs mensenrechtenveteranen in Birma verrast.

Genocide-achtige omstandigheden

“We hebben het nog nooit zo slecht gezien, online”, zegt Debbie Stothard van het Alternatieve ASEAN-netwerk voor Birma (Altsean), een regionale mensenrechtengroep. “Sommige mensen hebben opgeroepen vrouwelijke activisten te verkrachten.”

Zes jaar geleden luidde haar organisatie het eerst de noodklok over de “genocide-achtige omstandigheden” waarmee deze minderheid te maken heeft. “De repressie in de afgelopen decennia valt binnen de definities van de internationale conventie ter preventie van genocide. De Rohingya vormen een van de meest bedreigde bevolkingsgroepen in de wereld.”

De regering lijkt zich in te zetten voor kalmte en voor hervormingen, maar in werkelijkheid blijft de lijst met wandaden tegen de Rohingya groeien. “Dit jaar heeft de regering gezegd dat de restricties voor de Rohingya niet worden opgeheven”, zegt Chris Lewa, hoofd van het Arakanproject, een ngo die opkomt voor de rechten van de groep. “Daarmee bevestigde de regering dat er discriminatoir beleid is.”

De Rohingya zijn niet erkend als een van de 135 etnische gemeenschappen. Sinds 1962 al zijn ze het doelwit van gewelddadige en systematische aanvallen door het leger, in de vorm van verkrachtingen, martelingen en moorden. In 1978 vluchtten 200.000 van hen naar vluchtelingenkampen in Bangladesh, nadat het leger een campagne tegen ze had uitgevoerd. In de jaren tachtig ontnam de regering hen het burgerschap. Zonder paspoort zijn ze de facto statenloos. In 1991-1992 vluchtten meer dan 250.000 Rohingya naar andere moslimlanden na weer een nieuwe militaire campagne.

In januari onthulde Lewa de VN-Commissie voor de Rechten van het Kind dat veertigduizend kinderen veroordeeld zijn tot dwangarbeid, geen zorg krijgen en niet uit hun dorpen mogen komen — een lot dat volwassenen ook ten deel valt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.