Opwarming aarde maakt dertig slachtoffers in Venezuela

In het noorden van Venezuela zijn de voorbije tien dagen zeker dertig mensen omgekomen door aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval. Duizenden mensen hebben hun huizen verloren. Volgens experts houdt de aanhoudende neerslag verband met de opwarming van de aarde.

De meeste slachtoffers vielen in armenwijken in en rond Caracas. Volgens de regering hebben in heel het land 56.000 mensen schade geleden door het noodweer. Ongeveer 5.600 mensen hebben have en goed verloren. Er zijn ook wegen geblokkeerd door de aardverschuivingen, terwijl in het noorden en het westen van het land akkers en boomgaarden schade hebben geleden.

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de noodtoestand afgekondigd in Caracas en in drie deelstaten. Hij heeft zelfs aangeboden plaats te maken in het presidentieel paleis om 25 getroffen gezinnen op te vangen.   

Neerslagrecords

Op sommige plaatsen viel de regen twintig uur lang met bakken uit de lucht. “Dat is een duidelijk teken dat de aarde opwarmt”, zegt de meteoroloog José Pereira. “De warme lucht boven het continent botst met de luchtstromingen die van de oceaan komen en zo ontstaat die ongebruikelijke regenval.”

“In november is er in Caracas 300 liter regen per vierkante meter gevallen”, zegt Pereira. “Het historisch gemiddelde voor die maand is maar 83 liter.” Van maandagmiddag tot dinsdagmiddag alleen al viel er 75 liter. Er wordt nog meer regen verwacht.

In 1999 werd Vargas, een kleine deelstaat aan de Caribische kust ten noorden van Caracas, na hevige regenval bedolven onder enorme modderlawines. Hele wijken werden in zee gespoeld en duizenden mensen kwamen om. “Sindsdien wijkt het begin en de duur van de regentijd af van wat we gewoon waren. De opwarming van het zeewater doet veel grotere wolken ontstaan, en de passaatwind stuwt die naar onze kust, waar ze voor veel neerslag zorgen”, zegt Pereira.

Eerder deze maand kregen ook Colombia, Trinidad-Tobago, Aruba, Bonaire, Curaçao en het zuiden van Centraal-Amerika af te rekenen met veel regen, overstromingen en aardverschuivingen. In Colombia vielen daarbij 150 doden

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.