Overgangsregering kan oplossing zijn voor Zimbabwe

De gesprekken tussen de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en verkiezingswinnaar Morgan Tsvangirai leiden tot niets. Maar met een volledig andere benadering zou er wel degelijk een uitweg mogelijk zijn, schrijft de International Crisis Group in een nieuw rapport.
De onderhandelingen over een machtsdeling gaan niets opleveren, schrijft de gerenommeerde organisatie, die zich wijdt aan het voorkomen en oplossen van dodelijke conflicten. Het is tijd om het Global Political Agreement (GAP) op te geven en te gaan werken aan een overgangsregering.
Met het GAP poogden Mugabe en Tsvangirai in september het conflict te beëindigen dat was ontstaan nadat de Movement for Democratic Change (MDC) van Tsvangirai de regerende ZANU-PF had verslagen bij de presidents- en parlementsverkiezingen, in maart. Mugabe wilde zijn nederlaag niet erkennen. Een verdeling van de macht, met zijn tegenstander als premier, leek een uitweg te bieden.

Hopeloos doodgelopen


De onderhandelingen zijn echter “hopeloos doodgelopen”, concludeert de ICG, omdat de ZANU-PF van Mugabe vast wil houden aan de belangrijke posten van economie, buitenlandse zaken en binnenlandse zaken. Mugabe weigert de macht over het staatsapparaat uit handen te geven. Daarom is het tijd voor een “radicale wijziging” in de doelen van de onderhandelingen, om een “totale instorting van Zimbabwe te voorkomen”.
De ICG stelt voor om te werken aan een transitieregering met mensen van buiten de partijen, waar Mugabe en Tsvangirai buiten zouden moeten blijven. “Zij zou het mandaat krijgen om fundamentele politieke en economische hervormingen uit te voeren om de economie te stabiliseren en over anderhalf jaar nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven.”
Het hoofd van de “niet-partijpolitieke overgangsregering” zou uit de private sector kunnen komen, uit een maatschappelijke of een internationale organisatie, en zou niet in de nieuwe regering mogen komen.

De onderhandelingen zijn hopeloos doodgelopen.
Regionale steun


Voorts moet de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki worden vervangen als onderhandelaar wegens zijn vermeende partijdigheid. De Southern African Development Community (SADC) en de Afrikaanse Unie (AU) moeten een opvolger aanwijzen. Net als de VN moet hun rol veel concreter worden en gericht zijn op het ondersteunen van de overgangsregering. Regionale troepen zouden de stabiliteit in Zimbabwe moeten bewaken.
Een oplossing is des te meer noodzakelijk door de “volledige humanitaire crisis”. Er is voedseltekort en onlangs brak er een cholera-epidemie uit waar meer dan 1000 mensen aan zijn overleden. “De grote ziekenhuizen in Harare zijn allemaal gesloten”, zei de Amerikaanse ambassadeur James McGee deze week op de radio. “Er zijn geen operatiekamers meer – niets.”
Eerder deze maand werd een demonstratie van medisch personeel tegen slechte arbeidsomstandigheden gewelddadig uiteengeslagen door de politie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift