Pakistaanse migranten wantrouwen eigen hulporganisaties

Vier op vijf Pakistaanse Amerikanen vinden liefdadigheidsorganisaties in Pakistan inefficiënt en onbetrouwbaar, blijkt uit een studie. Van het miljard dollar dat ze jaarlijks aan goede werken geven, gaat dan ook maar veertig procent naar hun land van herkomst. Evenveel geld hebben ze over voor kwesties die niks met Pakistan of Pakistani’s te maken hebben.
Een miljard dollar per jaar - zoveel geven Pakistaanse expats in de Verenigde Staten aan het goede doel. Veertig procent gaat naar acties die niks met Pakistan te maken hebben, en twintig procent naar Pakistaanse kwesties in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een studie van de Tufts universiteit in Boston, gecoördineerd door het Pakistaanse Centrum voor Filantropie en de Aga Khan Foundation-USA, met een beurs van de Rockefeller Foundation.

Pakistaanse migranten wantrouwen liefdadigheidsorganisaties in hun herkomstland, maar ook praktische hindernissen spelen mee. Na de aanslagen van 11 september 2001 voerden de VS strengere regels in voor het overmaken van geld aan hulporganisaties. Verscheidene Pakistaanse organisaties kregen het label van terroristische organisatie. In mei gaven de VS dat brandmerk nog aan de Jamaat-ud-Dawa, een organisatie die internationaal geld inzamelde voor de aardbeving van oktober vorig jaar in Pakistan. Amerikaanse Pakistani’s raken ook moeilijk aan informatie over organisaties die hun steun kunnen gebruiken. De expats geven daarom vaker rechtstreeks aan individuen dan aan instellingen en organisaties.

Een en ander blijkt uit een analyse van 54 groepsdiscussies en 461 vragenlijsten, interviews met gemeenschapsleiders, filantropen en vertegenwoordigers van de Pakistaanse gemeenschap in de VS. Die werden afgenomen voor de aardbeving vorige herfst, en houden dus geen rekening met de massale steun toen.

Volgens hoofdonderzoeker Adil Najam hebben de gebeurtenissen van 9/11 een diepgaande invloed gehad op de donaties. Pakistaanse Amerikanen hebben het gevoel dat ze nu meer dan ooit betrokken moeten zijn in hun nieuwe thuisland, de VS. Daarom geven ze zoveel geld voor acties die niks met hun eigen land of volk te maken hebben. Opvallend is dat ze minder dan andere Amerikanen geld geven aan religieuze organisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.