Pakistan voert druk op Afghaanse vluchtelingen op

De Pakistaanse grenspolitie drijft haar inspanningen op om “illegale” Afghaanse vluchtelingen terug te sturen naar hun geboorteland. Vijf jaar na de val van het Taliban-regime in Afghanistan leven er nog altijd naar schatting 1,3 miljoen Afghanen in Pakistan. Mensenrechtenorganisaties noemen de Pakistaanse aanpak van die vluchtelingen “wreed en onmenselijk”.
Het VN-vluchtelingeagentschap UNHCR moest de repatriëring van Afghaanse vluchtelingen de voorbije weken opschorten vanwege het noodweer in de regio. Hevige regenval beschadigde verscheidene bruggen op verbindingswegen tussen Pakistan en Afghanistan. Maar de terugkeer van de vluchtelingen verliep ook eerder al erg slepend. Afghanen die vanuit Pakistan naar hun land terugkeren, krijgen van de VN omgerekend 75 euro als steun. Maar die aanmoedigingspremie betekent weinig gelet op het gebrek aan werk en de onveiligheid in Afghanistan.
Nu voert Pakistan de druk op. Sinds half juni heeft de Pakistaanse politie in de Noordwestelijke Grensprovincie een vijftigtal Afghanen zonder papieren opgepakt. Ze krijgen een proces en worden dan waarschijnlijk uitgewezen.
Abdul Majeed Marwat, de politiechef van de grensstad Peshawar, zegt dat de meerderheid van de Afghanen in Pakistan zich naar behoren hebben laten registreren. Maar een kwart miljoen vluchtelingen verbleef volgens hem illegaal in het land. “Daarvan zijn er 170.000 teruggekeerd, maar van 80.000 mensen zijn we het spoor bijster.” Die mensen worden nu opgespoord. Volgens Marwat zijn Afghaanse vluchtelingen verantwoordelijk voor het merendeel van alle misdaden die in de Noordwestelijke Grensprovincie worden begaan.
Pakistan liet al eerder blijken dat het zijn geduld begint te verliezen met de trage repatriëring. Vorig jaar kondigde de Pakistaanse regering aan dat Kacha Garhi, het grootste Afghaanse vluchtelingenkamp in het land, tegen 30 juni van dit jaar zou dichtgaan. Het kamp werd in 1980 opgericht en sommige vluchtelingen leven er al langer dan twee decennia. Intussen is de deadline voor Kacha Garhi verschoven tot 15 juli. Drie andere kampen worden in augustus opgedoekt.
De Pakistaanse overheid beklemtoont dat de repatriëring van geregistreerde vluchtelingen op vrijwillige basis gebeurt. Inwoners van te sluiten kampen die niet terug willen naar Afghanistan, kunnen terecht in kampen in Dir en Chitral, districten die dichter bij de grens met Afghanistan liggen.
De vluchtelingen zijn daar niet mee opgezet. Kacha Garhi ligt in de buurt van Peshawar en daarmee in een regio waar werk te vinden is en waar de openbare voorzieningen relatief goed zijn. De nieuwe kampen liggen in onherbergzame streken. Vluchtelingen klagen dat er zelfs geen stroom is.    
Sommige inwoners van Kacha Garhi zijn naar Peshawar zelf getrokken, waar ze nu tegen exorbitante prijzen kamers huren. “In Kacha Garhi betaalden we niets”, zegt de 38-jarige Shahbaz. “Maar we zullen van honger sterven als we uit Peshawar wegtrekken. In Dir en Chitral kunnen we geen werk vinden.”
De Pakistaanse regering ontkent dat ze de vluchtelingen naar niemandsland stuurt. Nasir, een hoge Pakistaanse ambtenaar, zegt dat de overheid onderhandelt met niet-gouvernementele organisaties om 50 scholen op te zetten in de nieuwe kampen.
Kamran Arif, de ondervoorzitter van de niet-gouvernementele Pakistaanse Mensenrechtencommissie, is niet te spreken over de aanpak van de Afghaanse vluchtelingen. Volgens hem werden de inwoners van Kacha Garhi de voorbije maanden geïntimideerd door de versterkte aanwezigheid van politie en paramilitaire troepen. Bulldozers walsen de huizen plat van vluchtelingen die vertrekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.