Parlementsleden grote landen willen meer invloed op klimaatonderhandelingen

Parlementsleden uit de grote landen zouden graag meer betrokken worden bij de onderhandelingen over een internationaal klimaatakkoord. Dat viel het voorbije weekend te horen op een bijeenkomst die heel symbolisch niet in Cancun maar wel in het Mexicaanse parlement in Mexico-Stad plaatsvond.

Globe, een samenwerkingsverband van volksvertegenwoordigers van grote landen die zich over milieuthema’s buigen, hoopt een brugfunctie te kunnen vervullen tussen de twee standpunten die een akkoord over de strijd tegen de opwarming van de aarde moeilijk maken. Veel rijke landen willen hun uitstoot van broeikasgassen alleen verder beperken als ook groeilanden als China en India verplichtingen op zich nemen. De ontwikkelingslanden zeggen dat ze verder moeten kunnen groeien om de armoede onder hun burgers te doen verminderen; uitstootbeperkingen zetten een rem op die groei.

Compromis

Parlementsleden uit de grote Europese landen, Brazilië, China, Indonesië, Japan, Mexico, Zuid-Afrika en Zuid-Korea pleitten in Mexico-Stad voor een compromis dat “politiek aanvaardbaar” zou zijn voor alle grote landen. Er zou een akkoord moeten komen om de gemiddelde temperatuur op aarde met niet meer dan 2 graden Celsius te laten stijgen, en een opvolger voor het protocol van Kyoto waarin de industrielanden concrete reductiedoelstellingen en toezeggingen rond financiële en technologische bijstand aan de ontwikkelingslanden onderschrijven. Een parallelle overeenkomst zou bindende engagementen opsommen voor grote ontwikkelingslanden als China, India en Brazilië. De parlementen van de betrokken landen zouden een sleutelrol spelen bij de controle van die afspraken en de definiëring van nationale en regionale normen.

Globe verwijst ook naar een document dat de internationale Inter-Parlemenataire Unie klaarstoomde en dat deze week zou moeten overhandigd worden aan de ministeriële onderhandelaars in Cancun. Die tekst is een initiatief van de VN en heeft de steun van 155 parlementen.

Lof voor China

De deelnemers aan de bijeenkomst van Globe namen de Verenigde Staten zwaar onder vuur. Hun vertegenwoordigers waren niet komen opdagen voor de vergadering, en de aanwezigen vonden dat tekenend voor de houding van de grootmacht. “De VS kunnen niet onder hun verantwoordelijkheid uit”, zegt de Braziliaanse senator Serys Slhessarenko. “Hoe kunnen we daarvoor zorgen? Het publiek moet regeringen doen begrijpen dat ze zich moeten engageren.”

De Chinese parlementsleden kregen dan weer lof. “Ze maken zich sterk voor uitstootbeperkingen en voor steun aan andere landen”, zegt de Mexicaanse senator Yeidckol Polevnsky. Polevnsky geeft wel toe dat er een verschil is tussen de standpunten van de Chinese Globe-leden en de lijn van de Chinese regering.

Verdoken discussies

Sommige van de deelnemers aan de vergadering in Mexico-stad klagen dat parlementsleden niet deel kunnen nemen aan de onderhandelingen in Cancun. “Er is een accreditatie voor regeringsmedewerkers en voor mensen van het middenveld, maar er is geen plaats voor volksvertegenwoordigers”, zegt Polevnsky. Volgens haar is dat nochtans aangewezen. “Alles wat regeringen willen doen, moet langs de wetgevende macht passeren. Beloften zijn waardeloos als ze er geen wetgevend akkoord over is.”

Misschien kunnen de parlementsleden regeringen ook helpen beter bij de les te blijven. “Alle kaarten liggen niet op tafel in de onderhandelingen in Cancun”, zegt Porfirio Muñoz, een andere Mexicaanse volksvertegenwoordiger. “Ik denk onder meer aan de kwestie van ontwapening, de nieuwe internationale financiële architectuur en een nieuwe energiemix. Als al die dingen opgelost waren, zouden we het niet zo moeilijk hebben geld te vinden voor de strijd tegen de klimaatverandering.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.