Philippe Starck ontwerpt chique windturbine

Design-goeroe Philippe Starck heeft twee kleine windmolens ontworpen voor particulier gebruik in de tuin. De chique design-turbines moeten het oog strelen en intussen 20 tot 60 procent van de energie van een doorsnee gezin kunnen opwekken.
Designgoeroe Philippe Starck heeft twee kleine windmolens ontworpen voor particulier gebruik in de tuin. De chique designturbines moeten het oog strelen en intussen 20 tot 60 procent van de energie van een doorsnee gezin kunnen opwekken.
Starck staat erom bekend banale voorwerpen, van asbakken tot koffieapparaten, van een esthetisch tintje te voorzien. Nu heeft hij zijn oog laten vallen op windmolens. “Energie zou niet als een straf gezien moeten worden”, zegt hij. “We moeten het verlangen bij de mensen aanwakkeren om er te produceren.”
De Starckturbines zien er allesbehalve gewoontjes uit. De Revolutionair-turbines zijn vierkant of gardevormig, een meter tot anderhalve meter groot en beschikken over respectievelijk twee of drie wieken. Ze zijn gericht op gebruik in de tuin van gezinswoningen of voor kleine bedrijven en moeten volgens producent Pramac in 20 tot 60 procent van de energiebehoefte van een doorsnee gezin kunnen voorzien.
Volgens Pramac zijn de turbines bovendien erg stil, onafhankelijk van de windrichting en hebben ze geen probleem met turbulentie. Daardoor zouden ze dus in een stedelijke omgeving gebruikt kunnen worden. Pramac denkt vooral aan tuinen, maar ook aan gebruik op bijvoorbeeld lantaarnpalen of schepen. De turbines zullen naar schatting respectievelijk 2500 en 3600 euro kosten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.