Portugal leeft binnenkort van wind en water

Portugal hoopt tegen 2020 meer dan 60 procent van zijn stroom uit hernieuwbare bronnen als wind- en waterkracht te halen. Premier José Sócrates, in zijn jonge jaren een milieuactivist, maakt de tijd goed die zijn voorgangers verloren.
Portugal lag lang niet wakker van schone energie, maar nu wil het land tegen 2015 voor 45 procent groene stroom produceren. Dat is een van de meest ambitieuze doelstellingen van alle Europese landen. De Europese Unie wil als geheel tegen 2010 21 procent van zijn stroom uit hernieuwbare bronnen halen. België mikt tegen dan op een aandeel van 6 procent.
In vergelijking met België is Portugal een gezegend land wat hernieuwbare energiebronnen aangaat. Nergens in Europa schijnt de zon meer, van over de Atlantische Oceaan waait vaak een sterke wind en het land wordt doorsneden door snelstromende rivieren. Ook de zware golfslag biedt mogelijkheden.
 
De regering van premier Sócrates moet zwaar besparen in gevoelige sectoren als onderwijs en gezondheidszorg om het indrukwekkende Portugese begrotingstekort terug te dringen. Toch heeft Lissabon het licht op groen gezet voor forse investeringen in wind- en zonne-energie en waterkrachtcentrales. Er gaat ook veel geld naar de ontwikkeling van golfslagcentrales, een technologie waarin Portugal een wereldpionier is.
António Sá da Costa, de voorzitter van de Portugese Vereniging voor Hernieuwbare Energie, zegt dat Portugal binnen vijf jaar windturbines met een totaal vermogen van 5.700 Megawatt zal hebben. Nu al draaien er 1.055 moderne turbines in Portugal en dit jaar moeten er daar 536 bij komen. Waterkrachtcentrales zouden tegen dan goed zijn voor een bijkomend vermogen van 6.200 Megawatt. Ter vergelijking: de Belgische kerncentrales hebben samen een vermogen van 5.000 à 6.000 Megawatt.
Dankzij de geplande investeringen kan Portugal tegen 2020 60 procent van zijn stroomverbruik met hernieuwbare bronnen dekken, schat Sá da Costa.
Wind- en waterkracht hebben het grootste potentieel in Portugal, en toch wedt het land nog op andere paarden. In de vallei van Baldio das Ferrarías wordt nu de grootste zonnecentrale ter wereld gebouwd. De regio rond de stad Moura krijgt 2.550 uren zon per jaar, een Europees record. Op een oppervlakte van 114 hectaren komen 350.000 zonnepanelen met een gezamenlijk vermogen van 62 Megawatt. De installatie gaat 250 miljoen euro kosten en moet vanaf december stroom leveren.
Voor de kust van het Noord-Portugese Aguçadoura wekt een golfslagcentrale sinds oktober een bescheiden hoeveelheid stroom op. Het is de allereerste commerciële installatie van die soort ter wereld. Expert geloven dat de technologie binnen 40 jaar goed kan zijn voor een wereldomzet van 38 miljard euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.