Portugal sluit migranten in de armen

Bedankt, Vassily. Affiches met die slogan onder het portret van een Oekraïense gastarbeider moeten de Portugezen afleren negatief te denken over de immigranten in hun land.


De campagne, die verder ook de slagzin Immigratieland Portugal, tolerant Portugal hanteert, werd donderdag gelanceerd door het Hoog Commissariaat voor Immigranten en Etnische Minderheden (ACIME). Bijlagen bij alle grote kranten legden uit dat Portugal eeuwenlang een land van emigranten was en zich onder meer daardoor de voorbije jaren genoodzaakt zag de 400.000 migranten op te nemen die nu legaal in het land verblijven, om van Portugal een beter land te maken.

De Portugese overheid wil met de campagne een aantal taaie vooroordelen over Oost-Europese en Afrikaanse migranten weerleggen. Nee, gastarbeiders pikken onze banen niet in; in sommige sectoren zijn handen te kort, en dat komt doordat 4,5 miljoen Portugezen in het buitenland leven. Portugal wordt ook niet onder de voet gelopen door vreemdelingen: de Organisatie voor Economische Samenwerking in Europa (OESO) telde in 2002 in Luxemburg 37 procent migranten, in Zwitserland 19 procent en in België, Oostenrijk en Duitsland acht tot tien procent. Volgens de officiële cijfers zit Portugal nu nog maar aan 4 procent

Portugal is wel heel snel een immigratieland geworden. In 1990 telde Portugal 100.000 legale migranten, dat aantal verdubbelde tegen 1999 en vorig jaar was het alweer verdubbeld, tot 400.000. Volgens niet-officiële schattingen komen daar nog eens 210.000 mensen zonder papieren bij. Op een bevolking van 10,2 miljoen mensen wordt dat stilaan merkbaar.

Portugal moest vooral buitenlandse arbeiders invoeren toen de economie in de eerste helft van de jaren 90 snel groeide. Tussen 1998 en 2004 was de Portugese arbeidsmarkt opnieuw overvraagd door talrijke grote openbare werken - van de wereldtentoonstelling tot de bouw van de 18 kilometer lange Vasco da Gama-brug in Lissabon en de tien nieuwe stadions voor het Europees Voetbalkampioenschap. Volgens het Hoog Commissariaat voor de Immigranten had geen van die grote projecten kunnen slagen zonder de hulp van gastarbeiders.

Portugal is geen land van vreemdelingenhaters. José María Gil Robles, de Spaanse Mensenrechtencommissaris van de EU, stelde in 2003 dat de groeiende aantallen buitenlanders door Portugal opgenomen zijn zonder dat er sociale of raciale spanningen ontstonden. Volgens Gil Robles kon de openheid en de tolerantie van Portugal als voorbeeld fungeren voor andere Europese landen.

Maar het Hoog Commissariaat voor de Immigranten, een in 2002 opgerichte instelling die de integratie van migranten en minderheden moet bevorderen, wil vermijden dat het latente ongenoegen en de eerste geïsoleerde incidenten uitlopen op de vreemdelingenhaat waarmee zoveel andere Europese landen af te rekenen hebben. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.