Portugal verliest een kwart van zijn bossen in vijf jaar tijd

Portugal is in vijf jaar tijd bijna een kwart van zijn bossen kwijtgeraakt door bosbranden. Van de in totaal 3,4 miljoen hectare bebost gebied ging 820.000 hectare verloren, volgens het Departement van Bosbouw.

De helft van de fatale branden vond plaats in juli en augustus 2003, toen 424.000 hectare verloren ging. Portugal maakt momenteel de ergste droogte sinds drie eeuwen mee. Dit jaar ging al 40.000 hectare bos in vlammen op.

De boomsoorten die het meest te lijden hebben onder de branden, zijn pijnbomen, eucalyptus en de kurkeik. Van alle kurkeiken in de wereld groeit 82 procent in het zuiden van Portugal. Het land is goed voor 67 procent van de handel in de bast van de eik, die gebruikt wordt als grondstof voor kurk.

Staatssecretaris voor Milieu Humberto Rosa verklaarde vorige week dat de droogte en de bosbranden Portugal dit jaar al 1,5 procent van het bruto nationaal product van 130 miljard euro gekost heeft. Portugal schat dat minimaal 60 procent van de oogst die normaal gesproken in 2006 binnengehaald zou worden, verloren zal gaan door tekort aan water.

Vooral de boeren in de zuidelijke regio Alentejo zijn zwaar getroffen. Zij hebben een verzoek om steun ingediend bij het Solidariteitsfonds van de Europese Unie. Dat fonds werd in 2002 opgezet om steun te verlenen aan Europeanen die getroffen worden door grote rampen.

Het verzoek van de Portugese boeren is nog niet in behandeling genomen, maar de Europese Commissie besloot donderdag wel om een aantal Europese subsidies, zoals de Single Farm Payment, vervroegd uit te betalen aan Portugal. Dat besluit werd genomen om de pijn te verzachten voor de Portugese boeren die in bepaalde regio’s schade lijden van de droogte.

De regering heeft de 10,2 miljoen Portugezen gevraagd om zuinig met water te zijn. In 80 procent van het land heerst momenteel extreme droogte, in de overige 20 procent ernstige droogte. In 21 gemeenten viel sinds half juli geregeld de watervoorziening uit. Deskundigen verwachten in augustus een tekort aan water voor menselijke consumptie. Augustus is traditioneel de warmste maand en gezien de langdurige droogte, is de kans op nieuwe bosbranden groot.

President Jorge Sampaio bezocht vrijdag het platteland van Pampilhosa da Serra, Alvaiazere, Figueiró dos Vinhos, Pedrogao Grande, Serta, Ferreira do Zêzere en Ourem, allemaal in centraal-Portugal. Die regio heeft het zwaarst te lijden gehad onder de bosbranden. Tijdens een persconferentie benadrukte hij het belang van preventie en bewustwording bij het publiek.

De kosten van een bosbrand zijn altijd hoger dan de investering die nodig is die te voorkomen, zegt Pedro Cortes van Geoterra, een bedrijf dat een preventieproject heeft opgezet. Cortes probeert al sinds 1994 de lokale autoriteiten te overtuigen van het belang van preventiemaatregelen. Als gevolg van de Europese bureaucratie kreeg de Portugese overheid echter pas in 2003 toestemming om land van particulieren zonder hun instemming te controleren, met als doel het voorkomen van bosbranden.

Volgens Cortes is in de verwaarloosde bossen de kans op brand het grootst. Er zijn gebieden waar het kreupelhout tussen de bomen twee meter hoog is, omdat het al dertig jaar niet verwijderd is. Een klein vonkje is dan genoeg om een grote bosbrand te veroorzaken. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.