Portugese gynaecologen lijden aan parttime gewetensbezwaren

Veel artsen van openbare ziekenhuizen in Portugal boycotten de nieuwe abortuswet die er sinds één week van kracht is. Ze zeggen dat ze de ingreep niet met hun geweten in overeenstemming kunnen brengen. Maar in hun privé-praktijk hebben ze vaak minder schroom.


De nieuwe abortuswet werd op 11 februari bekrachtigd door bijna 60 procent van de deelnemers aan een referendum over de regeling. Vorige zondag (15 juli) werd de wet van kracht. Voortaan is abortus in Portugal toegelaten tot tien weken na de conceptie. Die termijn wordt 16 weken als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting en 24 weken als onderzoek aantoont dat de foetus mismaakt is of aan een ongeneeslijke ziekte leidt.
Maar heel wat openbare ziekenhuizen kunnen vrouwen die hun zwangerschap willen beëindigen, toch niet helpen. Veel van hun gynaecologen weigeren de ingreep uit te voeren. Het ministerie van Gezondheidszorg gaf afgelopen week toe dat er een probleem is. De enige oplossing die het ministerie ziet, is artsen van buiten het openbare netwerk de ingreep te doen uitvoeren.
Vasco Freire, het hoofd van de organisatie Médicos pela Escolha (Artsen voor keuze) die zich uit de naad werkte om het referendum te laten slagen, bevestigt dat veel van zijn collega’s geen abortussen willen uitvoeren in openbare ziekenhuizen. “Maar vaak spelen hun gewetensbezwaren niet mee in de private geneeskunde”, moppert hij.
Ook Miguel de Oliveira e Silva, de auteur van verscheidene boeken over abortus, is kritisch voor zijn collega’s. “ ‘s Ochtends bij de Nationale Gezondheidsdienst zijn het gewetensbezwaarden, maar ‘s namiddags in hun eigen praktijk opeens niet meer.”
Volgens Oliveira e Silva hebben de Portugese artsen een “erg conservatieve gedragscode. Het referendum en de wet konden daar geen verandering in brengen.”
De morele bezwaren die veel gynaecologen opwerpen, zorgen voor vervelend lange wachttijden in de ziekenhuizen. Vrouwen staan al op wachtlijsten voor de verplichte counseling en de echografie om de leeftijd van de vrucht te bepalen, twee voorwaarden om een abortus te kunnen krijgen. Ze moeten daardoor algauw 15 dagen wachten op de ingreep.
Bijzonder negatief onthaald wordt de nieuwe abortuswet op Madeira, de eilandengroep in de Atlantische Oceaan waar de vroomste en meest conservatieve Portugezen wonen. “Lissabon kan zich niet gedragen als een koloniale macht en een wet opleggen aan deze autonome regio die door 64 procent van de mensen hier in het referendum is verworpen”, zegt Francisco Jardim Ramos, verantwoordelijk voor Sociale Zaken in de regio.
Door de nieuwe wet hoort Portugal niet meer thuis in het rijtje van conservatieve Europese landen als Polen, Ierland en Malta waar abortus enkel mag als het leven van de vrouw in gevaar is. Tot februari konden Portugese vrouwen die om een andere reden een abortus lieten uitvoeren, tot drie jaar cel krijgen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.