Portugese mensenhandelaars slepen Braziliaanse bruiden aan

Portugal maakt zich zorgen over de toestroom van Braziliaanse en Oost-Europese vrouwen die via schijnhuwelijken Europa proberen binnen te raken. Gespecialiseerde huwelijksbureaus spelen een rol in die vorm van mensenhandel.
Eén op twaalf Portugezen is met een buitenlandse partner getrouwd en kijkt dus niemand op van internationale koppels. Maar het aantal grensoverschrijdende huwelijken zit wel al enkele jaren opvallend in de lift. Vorig jaar gaven bijna 4000 Portugezen het jawoord aan iemand met een andere nationaliteit, zowat een verdrievoudiging in vergelijking met 1998. Dat heeft allicht voor een deel te maken met de toenemende migratie naar Portugal, maar misschien zit er ook iets anders achter, vreest de Portugese politie.

Niet alleen de politie maakt zich zorgen. “Mensen moeten kunnen trouwen met wie ze willen”, zegt José Falcão van de niet-gouvernementele organisatie SOS-Racisme. SOS-Racisme is voor “vrij personenverkeer over heel de planeet”. Maar Falcao geeft toe dat er achter de stijging van het aantal internationale huwelijken minder positieve dingen kunnen schuilgaan. “Het gevaar bestaat dat migranten gewoon trouwen om aan een verblijfsvergunning te komen.”

Marzia Grassi, een Italiaanse onderzoekster van het Instituut voor Sociale Wetenschappen in Lissabon, gelooft dat sommige schijnhuwelijken regelrecht “georganiseerd worden via huwelijksbureaus”. Volgens haar is dat vooral het geval met vrouwen uit Brazilië en uit de landen van het voormalige Oostblok.

Volgens statistieken die begin deze week bekend werden gemaakt, komt het merendeel van de buitenlandse bruiden in Portugal uit Brazilië, een voormalige kolonie van Portugal en met 180 miljoen mensen een enorm reservoir aan mensen die een zekere affiniteit hebben met de Portugese cultuur. De voormalige Portugese kolonies in Afrika en Azië leveren echter steeds minder huwelijkspartners, terwijl vrouwen uit Oost-Europese landen en vooral dan Oekraïne en Roemenië aan een opmars bezig zijn.

Grassi noemt onder meer een huwelijksbureau van een Moldavische vrouw als een van de organisatoren van schijnhuwelijken. Die vrouw, Raisa, wijst die beschuldiging van de hand. “Ik aanvaard niet dat mijn zaak voorgesteld wordt als een manier om migranten aan een verblijfsvergunning te helpen.” Raisa zegt alleen mensen te helpen om “zielsverwanten” te vinden.

Volgens een onderzoek dat Grassi in maart beëindigde, bestaan er in Portugal zeker nog twee andere bureaus die zich specialiseren in Oost-Europese vrouwen.

Georganiseerde schijnhuwelijken zijn maar het topje van een ijsberg van mensenhandel in Portugal. De Portugese politie beschouwt Brazilië als het favoriete aanvoerland voor de bedrijvige Portugese mensenhandelaars die prostitutienetwerken in eigen land en in de rest van Europa bevoorraden. Maar de laatste tijd komen er ook veel jonge vrouwen uit China en Nigeria aan, zegt Fernando Flores, een inspecteur van de Portugese Dienst Buitenlanders en Grenzen. Het aandeel van vrouwen uit Rusland, Oekraïne en Moldavië in de Portugese bordelen loopt volgens de politie dan weer terug.

Volgens Flores levert de illegale praktijk “enorme winsten” op. “Eén enkele vrouw kan in drie tot vier maanden 20.000 euro opleveren.” De Verenigde Naties schatten dat de mensenhandel wereldwijd zeven tot tien miljard euro per jaar omzet.

De Portugese politie klaagt dat veel vrouwen die het land binnengesmokkeld worden, legaal perfect in orde zijn. Ze hebben alle nodige documenten en visa. Maar Flores hoop mensenhandelaars binnenkort toch beter achter de veren te kunnen zitten. De Portugese regering werkt aan een wet die toelaat mensenhandelaars achter de tralies te zetten en iedereen die gebruik maakt van de diensten van slachtoffers tot geldboetes te veroordelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.