President jaagt op corrupte voorgangers

Enrique Bolaños vierde afgelopen weekend zijn honderdste dag als president van Nicaragua. Tijd voor de analisten om een eerste bilan op te maken. De teneur is dat de zo nodige economische en sociale hervorming veel te traag wordt doorgevoerd, maar dat het Bolaños kennelijk wel ernst is met het bestrijden van de corruptie. Hoofdvogel van Bolaños’ strijd moet ex-president Alemán worden.


Arnoldo Alemán (1997-2002) is echter nog steeds parlementsvoorzitter, en het parlement debatteert nog over een eventuele opheffing van zijn immuniteit. Vorige maand liet rechter Gertrudis Arias alvast verschillende voormalige hoge functionarissen arresteren en opende een zaak tegen de ex-president - een unicum in de Nicaraguaanse geschiedenis. Alemán, verschillende van zijn zakelijke partners en een voormalige Mexicaanse ambassadeur riskeren zich te moeten verantwoorden voor de afleiding van 1,42 miljoen euro, bestemd voor Canal 6, een openbare zender. De officiële beschuldiging luidt fraude en ‘onwettelijke samenzwering om een misdaad te plegen.’

Volgens Bolaños’ rechterhand en hoofd communicatie Alejandro Fiallos gaat het met de corruptiestrijd resoluut de goede kant op. Alle onregelmatigheden van de vorige regering die aan het licht zijn gekomen, zijn doorverwezen naar de bevoegde autoriteit.

De 73-jarige president van een van de armste landen van het westelijk halfrond nam op 10 januari zijn intrek in het presidentiële paleis met de belofte de economie een vliegende start te geven en het rotzooien met openbare gelden zwaar aan te pakken. Volgens waarnemers zal na de krachtmeting tussen Bolaños en zijn voormalige baas - Bolaños was vice-president onder Alemán - de nieuwe regering met meer slagkracht de economische problemen kunnen aanpakken. Beide heren behoren tot de Constitutionele Liberale Partij, en dat zorgt voor interne strubbelingen.

Het is dan ook hoog tijd voor een beter economisch beleid, vindt voormalig vice-president Virgilio Godoy (1990-95). In de eerste 100 dagen is vanuit economisch standpunt geen opmerkelijke inspanning geleverd. Ook Cirilo Otero, een Nicaraguaanse socioloog en economist, vindt dat Bolaños nog maar weinig heeft gedaan om de acuutste problemen op te lossen. Bolaños knoopte geen nieuwe gesprekken aan met het Internationaal Muntfonds, met wie het land een economisch draaiboek voor de komende jaren moet opstellen, zegt Otero. Maar het feit dat de zakenwereld hem nog steeds steunt, en de procedure tegen Alemán zijn hoopgevende elementen, vindt de economist.

Otero is, samen met Godoy en het gros van de Nicaraguanen, wel te spreken over de terugkeer van een stabielere rechtstaat. Het gevecht van de overheid tegen de corruptie maakt de eerste 100 dagen goed. Het geeft een sprankel hoop. Het probleem is dat corruptie hier zo diepgeworteld is dat zij niet makkelijk te bestrijden valt, verklaart Godoy.

Ook de politieke oppositie beoordeelt de eerste 100 dagen gematigd positief, maar hij moet stilaan zijn economische strategie duidelijk gaan vastleggen, vindt ook oppositielid Agustín Jarquín. De komende twee maanden zullen beslissend zijn, zeker in de wetenschap dat als justitie de corruptieklussen klaart, de economie gunstig zal reageren, aldus Jarquín.

Meer dan 70 procent van de vijf miljoen Nicaraguanen leeft in armoede. Eén miljoen moet het zelfs doen met minder dan een dollar per dag. Werkloosheid tikt af op een stevige 13,5 procent, 27 procent van alle arbeidskrachten is op semi-legale basis aan de slag. ‘s Lands gebrekkige productiviteit culmineerde tot een negatieve handelsbalans: in 2001 werd voor 565 miljoen dollar uitgevoerd, maar voor meer dan het drievoudige ingevoerd. De buitenlandse schuld bedraagt nog zo’n 7,48 miljard euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.