President verontschuldigt zich in naam van staatsbeulen

President Néstor Kirchner verontschuldigt zich in de naam van de staat voor de twintigjarige stilte over de gruweldaden van de militaire dictatuur van 1976 tot 1983. Op de 28e verjaardag van de staatsgreep gisteren (woensdag), droeg hij het beruchtste martelcentrum uit de tijd van de militaire dictatuur over aan Argentijnse mensenrechtenorganisaties.



Ik ben hier gekomen als de president, om in de naam van de Argentijnse staat vergeving te vragen voor de stilte over zulke gruweldaden tijdens twintig jaar democratie. Dit is geen rancune en geen haat. Maar we willen geen straffeloosheid, we willen gerechtigheid. Zij die zulke macabere en sinistere dingen deden, hebben maar één naam: het zijn moordenaars, verworpen door alle Argentijnen. Dat waren de woorden van Kirchner tijdens de ceremonie waarbij hij het terrein met het beruchtste martelcentrum van de junta overdroeg aan plaatselijke mensenrechtenorganisaties, die er een museum willen vestigen. Hij breekt daarmee duidelijker dan ooit met de traditie van straffeloosheid voor voormalige juntaleden in Argentinië.

De toespraak van de president volgde op getuigenissen van jongeren die in de Technische Marineschool waren geboren terwijl hun ouders er vastzaten als politieke gevangenen. Onder hen Emiliano Hueravillo, wiens moeder Mirta Alonso zeven maanden zwanger was toen ze werd weggevoerd, en net als haar man spoorloos verdween. Haar zoon werd toen hij vier maanden oud was achtergelaten aan een ziekenhuis met een brief met zijn naam en die van zijn ouders. Een andere jongeman, Juan Cabandié (26) werd ook in de school geboren en ontdekte pas twee maanden geleden zijn echte identiteit. Kirchner was zichtbaar ontroerd door de getuigenissen, en kreeg zelf luid applaus van de familieleden van slachtoffers in het publiek. Na de ceremonie stapten volgens de organisatoren zo’n 50 tot 60.000 mensen op naar de Plaza de Mayo, het bekende plein voor het regeringsgebouw waar de zogenaamde ‘dwaze moeders’ al sinds het einde van de jaren zeventig wekelijks samenkomen en eisen dat hun verdwenen zonen en dochters levend aan hen worden teruggegeven.

Volgens mensenrechtenorganisaties verdwenen tijdens de militaire dictatuur zo’n 30.000 dissidenten. Minstens 5000 werden ten minste tijdelijk in de Technische Marineschool vastgehouden, waar de officiersclub als martelcentrum fungeerde. Veel politieke gevangenen die de martelingen overleefden, werden uiteindelijk gedrogeerd en vanuit een vliegtuig levend in zee gegooid. Zwangere politieke gevangenen bevielen in de school, en honderden van zulke baby’s werden illegaal geadopteerd door militaire families.

Eerder op de dag had Kirchner de chef van het leger bevolen om de portretten van voormalige dictators Jorge Videla and Reynaldo Bignone weg te halen uit een galerij in de Militaire School elders in de stad, nog zoiets waar mensenrechtengroeperingen al twintig jaar om vragen. Generaal Roberto Bendini wou dat vóór de verjaardag van de staatsgreep doen, en zonder ophef, maar Kirchner drong aan op een publieke ceremonie. Die kwam er, maar werd geboycot door een kleine groep legerofficieren. Hoewel het hoofd van het leger admiraal Jorge Godoy deze maand voor het eerst toegaf dat misstappen werden begaan in de Technische Marineschool tijdens de vuile oorlog, waren diverse officieren ook tegen de overdracht van de school.

Kirchner komt met de overdracht van de school en het weghalen van de portretten zijn verkiezingsbeloften na. Tijdens zijn inauguratie vorig jaar mei noemde hij zich een zoon van de moeders en de grootmoeders van de Plaza de Mayo. Op zijn eerste dag als president stelde hij meteen een hele rits hoge legerofficieren verplicht op pensioen. Later maakte hij een decreet ongedaan dat de uitlevering van voormalige legerofficieren op vraag van buitenlandse rechtbanken blokkeerde en liet hij de Senaat twee felomstreden amnestiewetten nietig verklaren. Daarop heropenden de rechtbanken mensenrechtenzaken die al sinds de jaren tachtig waren afgevoerd. Afgelopen maandag nog, verklaarde een rechter de gratie ongrondwettelijk die voormalig president Carlos Menem had toegekend aan veroordeelde ex-leden van de militaire junta.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.