Prominenten vasten voor schuldkwijtschelding

De Argentijnse Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel, de aartsbisschop van Kaapstad, twee voormalige Afrikaanse presidenten en een rist Noord-Amerikanen zijn donderdag (6 september) begonnen aan een vastenperiode van veertig dagen om verdergaande schuldkwijtschelding voor meer dan zestig arme landen af te dwingen. Ze willen in de eerste plaats het Amerikaanse Congres een duwtje in de goede richting geven.
“We doen een beroep op het internationale geweten”, zegt Pérez Esquivel, die in 1980 de Nobelprijs voor de vrede kreeg voor zijn inzet voor de mensenrechten. “We willen een beleid dat werk maakt van inkomensverdeling en oog heeft voor de allerarmsten; alleen zo kunnen we van echte democratie spreken.”
Aan de actie nemen ook de Zuid-Afrikaanse dichter Dennis Brutus, de voormalige Tanzaniaanse president Benjamin Mkapa (1995-2005) en zijn ex-collega uit Zambia Kenneth Kaunda (1964-1991) deel. Ook de Franse schuldenactiviste Susan George en Paul Zeitz, directeur van de Wereldalliantie tegen Aids, doen mee. In de VS hebben 40 religieuze leiders en 20.000 actievoerders toegezegd één of meer dagen mee te vasten.
Het initiatief komt van David Duncombe, een dominee uit Washington. Die wil dat het Amerikaanse parlement een wetsvoorstel goedkeurt om de schulden van 67 arme landen kwijt te schelden. Dat voorstel werd in juni ingediend door de Democrate Maxine Waters en de Republikein Spencer Baches. Volgens de tekst moet de Amerikaanse regering ook optreden tegen zogenaamde aasgierfondsen - beleggingsfondsen die buitenlandse schulden van arme landen opkopen en hen tot afbetaling dwingen.
De actievoerders zeggen dat de schuldkwijtschelding ertoe kan bijdragen dat ontwikkelingslanden de Millenniumdoelen halen. De internationale gemeenschap werd het er in 2000 onder meer over eens tegen 2015 het aantal armen en hongerlijders in de wereld met de helft te verminderen.
De vastenactie gaat vooraf aan een wereldwijde actieweek tegen de schuldenlast en de internationale financiële instellingen, van 14 tot 21 oktober. Actiegroepen uit de hele wereld organiseren dan betogingen, debatten en politieke acties. De deelnemers behoren tot Jubilee South, een netwerk van 85 organisaties uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië die rond schuldkwijtschelding werken.
“Regeringen hebben geen aandacht voor het probleem van de schuldenlast”, klaagt Pérez Esquivel. Dat geldt volgens hem ook voor de regering van de Argentijnse president Néstor Kirchner. “Die is er trots op dat hij onze schulden aan het Internationaal Monetair Fonds heeft terugbetaald, terwijl er mensen van honger sterven.” De voorbije weken kwam aan het licht dat in de Noord-Argentijnse provincie Chaco sommige kinderen zwaar ondervoed zijn.
Pérez Esquivel vindt dat arme landen een onderscheid moeten maken tussen “legitieme” en “niet legitieme” schulden. Tot die laatste categorie horen bijvoorbeeld schulden die tijdens dictaturen of door corrupte regimes zijn aangegaan. Die bedragen moeten niet worden terugbetaald, oordeelt Pérez Esquivel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.