Protesterende mijnwerkers halen hun gelijk met dynamiet

De coöperatieve mijnwerkers zijn opnieuw beste maatjes met de Boliviaanse president Evo Morales, nadat die besloot een nieuwe belasting op de mijnbouw in te trekken voor kleine ondernemingen. Voor het tot de verzoening kon komen, zetten de mijnwerkers het centrum van La Paz op stelten door kwistig dynamietstaven te laten ontploffen.
Steen des aanstoots was een nieuwe belasting op de mijnbouw, die de belastingsdruk met tussen 50 en 160 procent had verhoogd. De mijnwerkers in kleine coöperaties vonden dat ze al genoeg belastingen betalen en dat ze benadeeld worden tegenover de grote mijnbouwbedrijven.
Dinsdag kwamen ze met ongeveer 7000 afgezakt naar de hoofdstad La Paz, waar ze de voorbijgangers de stuipen op het lijf joegen door overal dynamiet tot ontploffing te brengen. De schokgolven konden tot op 50 meter worden gevoeld. De betogers namen stelling op een plein in de hoofdstad en slaagden er zelfs even in twee agenten van de oproerpolitie te gijzelen.

Belastingsverhoging opgeschort


President Morales moest persoonlijk tussenkomen om de gemoederen te bedaren. Na een ontmoeting woensdag met de leiders van de Nationale Federatie van Mijncoöperaties kwam er een akkoord uit de bus. De belastingsverhoging wordt voorlopig opgeschort voor de kleine mijnbouwbedrijven, terwijl de grote firma’s wel meer gaan betalen. De regering gaat ook 7,7 miljoen euro investeren in de 536 mijncoöperaties, die samen 55.000 onafhankelijke mijnwerkers tewerk stellen.
De coöperaties krijgen verder twee van de zes zetels in de raad van bestuur van het staatsmijnbouwbedrijf Comibol. In oktober 2006 vielen 14 doden bij dynamietgevechten tussen coöperatieve mijnwerkers en werknemers van Comibol, toen de kompels probeerden beslag te leggen op tinvoorraden van het staatsbedrijf. Het geweld was toen de aanleiding voor een breuk tussen de mijncoöperaties en de regering Morales.
Als tegenprestatie ondertekenden de mijncoöperaties een akkoord waarin ze zich opnieuw achter president Morales scharen. “We  bouwen aan verzoening in de mijnbouwsector”, zo verklaarde Arbeidsminister Walter Delgadillo, “Het toekomstige beleid zal worden onderhandeld met de coöperaties”.

Volwassen houding


President Morales had het over “verzoening tussen arbeiders van het platteland en de stad” en dankte iedereen voor de “volwassen houding”. Op het moment dat hij die toespraak hield, lieten mijnwerkers op de Plaza San Francisco nog tien dynamietstaven knallen. “Stop! Het is nu genoeg!”, zo riepen verschrikte omstaanders.
Even later dropen de mijnwerkers af en klommen ze aan boord van de vrachtwagens waarmee ze gekomen waren. Onder zware regen vertrokken ze opnieuw in de richting van hun afgelegen huizen in de bergen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.