Racisme of vrije meningsuiting?

Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) wil niet dat racistisch gedrag gebanaliseerd wordt. De organisatie reageert daarmee op de Liga voor Mensenrechten, die in het nieuwe artikel 21 van de antiracismewet een aantasting van het recht op vrije meningsuiting ziet.
‘De vrije meningsuiting is een recht dat de grondslag vormt van elke democratie. Racisme is iets dat de staat verdeelt en de vrede in de samenleving in gevaar brengt. Racisme en ook racistische uitspraken dienen niet gerelativeerd of gebanaliseerd te worden. Ze vragen om een effectieve aanpak’, vindt Kerkwerk Multicultureel Samenleven.
De Liga voor Mensenrechten stelt dat een racistische opinie op zich niet als strafbaar kan beschouwd worden. Dat is wel het geval als ze, zoals de wet voorheen omschreef, aanzet tot discriminatie, haat of geweld. KMS prijst de juridische waakzaamheid van de Liga over onze wetgeving, maar benadrukt dat de discussie over het ‘soortelijk gewicht’ van racistische uitspraken niet kan voorbijgaan aan het effect op de slachtoffers en onze verantwoordelijkheid degene de uitspraak doet tot andere gedachten en gedragingen te brengen.

‘Racistische uitspraak geen mening’


Een racistische uitspraak is voor KMS geen mening of opinie. De vrije meningsuiting is ontstaan om de kritische instelling van de burgers te beschermen en te garanderen dat ze hun mening kunnen uiten ten aanzien van mogelijke autoritaire regeringen. De vrije meningsuiting is er om censuur tegen te gaan als de pers belemmerd wordt in haar informatieve functie naar de burger.
 
Een racistische uitspraak is volgens het KMS een aantasting voor de persoonlijke integriteit van het slachtoffer. Ze mag dan ogenschijnlijk niet altijd aanzetten tot het verspreiden van een racistisch gedachtegoed of leiden tot effectieve ongelijke behandeling, het nadeel voor het slachtoffer is niet weg te branden. Aanklacht en eventuele vervolging moeten daarom niet uitgesloten worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.