Radicale moslims blokkeren nieuwe gezinswet

Conservatieve moslims dreigen ermee Mali onbestuurbaar te maken als het land een nieuwe gezinswet invoert die vrouwen meer vrijheid geeft. De wet is na protesten teruggestuurd naar het parlement voor een tweede lezing.
“Tegenstanders van de wet bedreigen parlementsleden, gaan over de wet tekeer in preken en organiseren demonstraties”, zegt Salimata Kouyaté van het Malinese Netwerk van Ngo’s en Vrouwenorganisaties.

Het conflict draait om de wettelijke definitie van de relatie tussen een getrouwd stel. In artikel 32 van de oude wet staat dat de man de verantwoordelijkheid heeft zijn vrouw te beschermen en dat de vrouw haar man moet gehoorzamen. “Dat artikel maakt de vrouw levenslang minderjarig; alles wat zij doet, moet goedgekeurd worden door de man die, zoals we gezien hebben in de praktijk, zijn macht kan misbruiken”, zegt historicus Bintou Sanankoua.

De nieuwe wet zegt dat “echtgenoten elkaar trouw, bescherming, hulp en bijstand” moeten bieden en dat ze moeten samenleven op basis van “genegenheid en respect”.

Elders in de nieuwe wet staat dat mannen en vrouwen dezelfde erfrechten hebben, terwijl het in de islamitische traditie gebruikelijk is dat een vrouw maar de helft krijgt van wat haar broers krijgen. Een andere verandering is dat vrouwen niet langer toestemming van hun man nodig hebben om te werken.

Doodsbedreigingen



“De Hoge Islamitische Raad heeft, namens alle moslims, bezwaar gemaakt tegen twintig bepalingen in het wetsvoorstel die botsen met onze religieuze en maatschappelijke waarden”, verklaarde de voorzitter van de raad, Mahmoud Dicko tegenover journalisten.  

Hoewel het conflict over de nieuwe wet hoog is opgelopen en voorstanders van de wet bedreigd worden, proberen mensenrechtenactivisten de autoriteiten in Mali ervan te overtuigen voet bij stuk te houden. Ook gematigde moslims lieten zich positief uit over de wet.

“Deze nieuwe wet is eigenlijk de oude wet uit 1962, aangepast aan de realiteit van vandaag”, schreef de gematigde moslimgeestelijke El Hadj Sekou Amadou Diallo ter verdediging van de wet. Diallo werd vervolgens, na telefonische doodsbedreigingen, door een groep imams van zijn functie ontheven.
 
“Deze spanningen tussen voor- en tegenstanders van de wet zijn er al sinds augustus”, zegt Idrissa Maiga, een journalist in Bamako. “Ze kunnen leiden tot een religieus conflict, waar we niet op zitten te wachten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.