Recordaantal talibanbommen in Afghanistan

In Afghanistan zijn de voorbije zes maanden meer geïmproviseerde explosieven (IED’s) gebouwd dan ooit tevoren. Daarbij zijn wel erg weinig slachtoffers gevallen.

Volgens cijfers van de Joint IED Defeat Organization (Jieddo) binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie bouwden de taliban en hun bondgenoten in november alleen al 1507 geïmproviseerde explosieven. Dat is een nieuw record, na het vorige record van 1415 bommen in oktober. De incidenten volgen het patroon van de oorlog: de meeste aanslagen werden opgetekend in zuidelijke provincies als Helmand en Kandahar.

Het Pentagon ziet de stijgende cijfers niet meteen als zorgwekkend, want er vielen aanzienlijk minder doden en gewonden bij de aanslagen. In de recordmaand november bijvoorbeeld, vielen 24 doden onder de Navo-troepen en Afghaanse strijdkrachten, en 301 gewonden. Ter vergelijking: in juni waren er zo’n tweehonderd aanslagen minder, maar vielen 52 doden en 297 gewonden.

Jieddo heeft een combinatie van strategieën ontwikkeld om het aantal aanslagen te verminderen, waaronder de inzet van honden en onbemande vliegtuigen met speciale sensoren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.