Regering start nieuw offensief tegen patenten op aids-remmers

Brazilië gaat vanaf volgend jaar vijf nieuwe aids-remmers namaken. Dat moet om die “buitensporig dure” geneesmiddelen gratis te kunnen blijven verstrekken aan de seropositieven in het land, zegt de Braziliaanse regering.
Pedro Chequer, de coördinator van het Seksueel Overdraagbare Ziektes en Aids-programma van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid, kondigde dinsdag aan dat Brazilië de patenten op een vijftal aids-remmers die het nu nog moet importeren, wil opheffen. Dat maakt de weg vrij voor Braziliaanse fabrikanten om die middelen aan te maken. Aids-remmers vertragen de ontwikkeling van de ziekte en verlengen de levensduur van HIV/aids-patiënten. Bedoeling is om deze medicijnen voortaan in Braziliaanse overheidslaboratoria aan te maken.

De Braziliaanse regering wil voorkomen dat het overheidsprogramma dat gratis aids-remmers verstrekt aan HIV/aids-patiënten, onbetaalbaar wordt. De Braziliaanse regering verdeelt momenteel 15 verschillende aids-remmers gratis aan meer dan 150.000 Brazilianen die besmet zijn met HIV/aids. Jaarlijks kost dat 150 miljoen euro.

De buitensporig hoge prijzen die farmaceutische multinationals aanrekenen vormen een bedreiging voor het aids-programma, zegt Chequer. Zes jaar geleden ging de helft van het budget van dat programma naar de import van medicijnen die niet in Brazilië worden gemaakt. Vandaag slorpt die import maar liefst 80 procent van het budget op, en dat aandeel blijft nog stijgen.

De meeste aids-remmers in Brazilië zijn relatief goedkoop, omdat ze in Brazilië zelf aangemaakt worden of tegen fikse kortingen worden gekocht na onderhandelingen met de farmaceutische industrie. Maar door de komst van nieuwe aids-remmers en de resistentie van het virus tegen de bestaande geneesmiddelen is de import van dure geneesmiddelen gestegen. Volgens Chequer heeft het niet langer zin om te onderhandelen over kortingen op geneesmiddelen. Zolang een land niet zelf de medicijnen aanmaakt, blijft het gijzelaar van import en dat bedreigt ons aids-programma.

Brazilië betaalt voor aids-remmers al lagere prijzen dan geïndustrialiseerde landen. Het land kan niet dezelfde kortingen verwachten als Afrika, reageert Gabriel Tannus van Interfarma, de Braziliaanse vereniging van Farmaceutische producenten in een interview met krant Folha de Sao Paulo. Tannus waarschuwt er ook voor dat generische geneesmiddelen van mindere kwaliteit kunnen zijn.

Volgens de Braziliaanse wetgeving mogen patenten worden opgeheven wanneer sprake is van epidemieën die de volksgezondheid bedreigen. Aids beantwoordt aan die beschrijving. Na een lobbycampagne van ontwikkelingslanden onder leiding van Brazilië heeft ook de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dit principe van dwanglicenties erkend.

De voorbij 25 jaar zijn volgens Chequer 362.364 Brazilianen met HIV/aids besmet. Bijna zeven op tien zijn mannen. In 2003 zijn in Brazilië 32.247 nieuwe gevallen van besmetting vastgesteld. (KC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.