Regering Zimbabwe neemt toneelstuk onder vuur

“Als ik iets verander in mijn script, dan zijn dat alleen aanhalingstekens en verder niets”, zegt Cont Mhlanga, een bekende Zimbabwaanse toneelschrijver en oprichter van het Amakhosi Theatre Production House in Bulawayo. Zijn toneelstuk “The Good President” werd onlangs in Zimbabwe verboden.
Mhlanga is slachtoffer van de jacht die de regering van president Robert Mugabe maakt op zogenaamde tegenstanders van het regime in de kunstwereld. Toneelstukken zoals ‘Heaven’s Diary’ en Mhlanga’s ‘Super Patriots and Morons’ werden al eerder verboden.
‘The Good President’ vertelt het verhaal van de politieke en sociale gebeurtenissen na de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar de periode direct na de onafhankelijkheid, die ook wel “het zwarte tijdperk” wordt genoemd.
In die periode vond het bloedbad van Matabeleland plaats tijdens een operatie onder codenaam ‘Gukarahundi’. Zo’n 20.000 mensen werden vermoord in vooral de zuidelijke delen van Zimbabwe, waar veel aanhangers van toenmalig oppositieleider Joshua Nkomo woonden.
In het toneelstuk worden de dramatische gebeurtenissen van toen weer voor het voetlicht gehaald. De verhaallijn loopt door tot vandaag, met een nadruk op hoe het land in al die jaren werd bestuurd. Een controverse ontstond nadat het stuk onlangs in première ging in Harare. Het stuk trok veel publiek en leidde tot discussie over de situatie in Zimbabwe. De staatsmedia, die het standpunt van de regering vertolken, bestempelden het als het werk van ‘vijanden van de staat’ die uit zouden zijn op een regimewisseling.
Volgens een synopsis het toneelstuk stelt ‘The Good President’ leiderschap in een brede sociale en politieke context aan de kaak. Mhlanga beschrijft op meesterlijke wijze recente politieke gebeurtenissen, zoals het geweld van het regime tegen politieke leiders zoals Morgan Tsvangirai, leider van oppositiepartij MDC.
De regering noemt het toneelstuk het werk van politieke activisten, vermomd als kunstenaars. “Het toneelstuk heeft geen enkele nationale waarde. Het speelt op emoties en haatgevoelens, met als onderliggend motief het ondermijnen van de macht van president Mugabe”, zei de plaatsvervangend minister van Informatie en Publiciteit, Bright Matonga.
Mhlanga zegt niet van plan te zijn het stuk aan te passen. “Hoe kan een toneelstuk dat gebaseerd is op historische gebeurtenissen en kennis uit het publieke domein, onwettig zijn? Het is geen fictief verhaal, ik heb het niet zelf verzonnen”, zegt hij in een verklaring. “Het is in dit land kennelijk onwettig om de waarheid te spreken, zelfs als alle feiten voor iedereen bekend zijn. Zelfexpressie is een mensenrecht dat niemand ontnomen mag worden, zelfs niet door de staat.”
The Good President werd in Harare twee weken lang opgevoerd. Volgens de producers bezochten ook de leiders van de gevreesde geheime dienst de voorstelling, maar deden ze geen poging die te verbieden. Vorige maand volgende echter wel een verbod, vlak voor dat het stuk opgevoerd zou worden in de tweede stad van Zimbabwe, Bulawayo. De zaak ligt nu op initiatief van Mhlanga en zijn producers bij het Hooggerechtshof in Harare.
Mhlanga’s activiteiten zorgen niet voor het eerst voor controverse. Vorig jaar werd hij gearresteerd vanwege zijn politieke satire ‘Pregnant with Emotion’. Dat stuk ging over een kind dat weigerde geboren te worden, uit angst dat het niet in staat zou zijn de huidige crisis in Zimbabwe het hoofd te bieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.