Rellen na mislukt topoverleg Zimbabwe

Er zijn op verschillende plaatsen rellen uitgebroken in Zimbabwe. De oproerpolitie raakte er slaags met betogers nadat de MDC van Morgan Tsvangirai de voorstellen voor een regering van nationale eenheid van president Mugabe (ZANU-PF) naast zich neerlegde. Mugabe van zijn kant zegt dat hij tegen het einde van deze week zijn kabinet zal vormen, met of zonder Tsvangirai.
Oppositieleider Morgan Tsvangirai en president Robert Mugabe raakten het niet eens tijdens een top van de Southern African Development Community (SADC) in het Zuid-Afrikaanse Sandton. Op 15 september drukten de twee heren elkaar symbolisch de hand nadat een schijnbare oplossing was gevonden voor de gewelddadige politieke crisis in het land. Onder leiding van Thabo Mbeki, de toenmalige president van Zuid-Afrika, tekenden de twee politici een overeenkomst die de machtsdeling in het land moest bestendigen. Mugabe zou president blijven en Tsvangirai eerste minister worden.
Twee maanden later is er echter nog steeds geen akkoord over de samenstelling van de regering en de recente terugtrekking van Tsvangirai uit het overleg is geen goed teken. Tijdens een top met de andere staatshoofden binnen de SADC werden de suggesties van de MDC, in verband met het toewijzen van ministeries en het gezamenlijke leiderschap over het controversiële ministerie van Binnenlandse Zaken genegeerd.
We moeten een land leiden en kunnen niet blijven wachten op iemand die besluiteloos is.
Robert Mugabe reageerde door te stellen dat hij tegen het einde van de week of ten laatste volgende week -met of zonder Tsvangirai- zijn kabinet zou vormen. “ We moeten een land leiden en kunnen niet blijven wachten op iemand die besluiteloos is”, opperde de regeringspartij ZANU-PF. Tsvangirai van zijn kant zei dat het niet louter over Binnenlandse Zaken gaat, maar over een gelijke en eerlijke verdeling van de macht met iemand die de verkiezingen heeft gewonnen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift