Rijke buitenlanders kopen Montenegro op

De vastgoedprijzen in het piepkleine Balkanlandje Montenegro zijn het afgelopen jaar met 50 tot 100 procent gestegen. Rijke Russen en Britten kopen massaal huizen bij de Adriatische kust. Die staat bekend om zijn ongerepte schoonheid en helder zeewater.
In Montenegro, dat zich in mei afscheurde van Servië, praat iedereen over de nieuwe “daklozen” aan de kust. Maar de mensen die hun huizen aan buitenlanders verkopen, doen een goede zaak. Met het geld dat hun woonst opbracht, kopen ze iets in hun geboortedorp en dan houden ze nog veel over.

In Boka Kotorska, de mooiste baai van Montenegro, zijn de prijzen helemaal door het dak geschoten. Een driekamerappartement in het vrij verlopen plaatsje Tivat kan nu 100.000 euro opbrengen. In Koror, de grootste stad in het fjord, gaan oude stenen huizen rond een typisch mediterraan plein weg voor 380.000 euro of meer.

Voor een appartement in Budva, een populair vakantieoord aan de Adriatische kust, tel je vandaag meer dan 3.300 euro neer per vierkante meter. Een jaar geleden was dat nog minder dan 1.500 euro. De bouwgrond is de helft duurder geworden, en de prijs stijgt naarmate je dichter bij de zee komt: 40 euro per vierkante meter in de heuvels boven Buda, 530 vlakbij de kust. En zelfs de hoofdstad Podgorica (150.000 inwoners) wordt meegesleurd.

Dragan Nikolic, de eigenaar van makelaarsbureau Imperija in Budva, zegt dat de meeste kopers rijke Russen zijn, die niet afdingen. In de restaurants langs de kust zijn de menu’s intussen ook al in het Russisch, en jonge Russische moeder met kinderwagens zijn een gewoon zicht aan het worden.

Kwatongen beweren dat Russische zakenmannen hun geld komen witwassen, maar de autoriteiten ontkennen dat met klem. “Als er iets illegaals gebeurt, zijn daar wetten voor”, zegt Veselin Vukotic, hoofd van het Montenegrijnse Privatiseringsagentschap. Er is nog geen enkele keer een juridisch dispuut geweest over een vastgoedzaak.

Na de Russen hebben ook de Britten Montenegro ontdekt. In Kotor gingen dit jaar diverse Britse makelaarskantoren open. “Russen willen vlakbij de zee kopen, maar de Britten houden van de oude stenen huizen in de heuvels die uitkijken over de baai”, zegt Danijela Vukovic van het Britse makelaarskantoor ‘Somewhere Else’.

Economen hebben het over een investeringsboom. “De verwachting is dat de buitenlandse investeringen dit jaar meer dan 380 miljoen euro zullen bedragen”, zegt Vukotic, hoofd van het Montenegrijnse Privatiseringsagentschap.

Er klinken wel bezwaren tegen de grootschalige uitverkoop. Montenegro verkocht onlangs ook twee telecombedrijven aan het Noorse Telenor, voor 86 miljoen euro. “Binnenkort blijft er niks over om te verkopen”, zegt de econoom Nebojsa Medojevic, voorzitter van de grootste oppositiepartij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.