Roemenie verbiedt transgene soja

Milieuactivisten in Roemenië zijn blij met het Roemeense verbod op genetisch gemanipuleerde soja. Roemenië groeide de afgelopen tien jaar uit tot een van de grootste producten van gensoja.
“Tien jaar geleden begon Roemenië met de teelt van genetisch gemanipuleerde soja, zonder enige controle”, zegt Gabriel Paun van Greenpeace in Boekarest. “Per januari zal dat ophouden en dat zien wij als een overwinning.”

Roemenië op 1 januari samen met buurland Bulgarije toe tot de Europese Unie (EU). Daarom moet het land zich vanaf die datum aan strengere wetgeving over transgene organismen (gmo’s) houden.

Roemenië staat op de elfde plaats op de lijst van landen met de grootste productie van transgene gewassen. Het land bestemde ongeveer 130.000 hectare voor transgene soja. De ongereguleerde productie van transgene gewassen brengt de export in gevaar, omdat niet kan worden voldaan aan de regels die ‘vervuiling’ van niet-transgene gewassen met gmo’s verbieden.

“We hopen dat we na Roemenië ook in andere landen Europese landen, zoals Oostenrijk, Griekenland en Polen meer resultaat kunnen bereiken”, zegt Paun.

Gensoja werd onder meer geteeld in de Donaudelta, een waterrijke regio met meer dan 1.600 plantensoorten en meer dan 3.400 diersoorten. De Donaudelta is een uniek ‘natuurmuseum’.

De grootschalige teelt van gengewassen begon ongeveer tien jaar geleden. “Het is nog steeds onduidelijk of deze gewassen daadwerkelijk gevaarlijk zijn, maar ze zorgen ervoor dat er stoffen vrijkomen die de groei van ongewenste micro-organismen stimuleren”, zegt Mirjana Nikolic, een deskundige op het gebied van gentechnologie. “Die micro-organismen kunnen ervoor zorgen dat land onvruchtbaar wordt na één seizoen.”

Roemenië kent een bloeiende zwarte markt voor genzaden. “Maar dat is nu aan het veranderen”, zegt Paun. Volgens milieuactivist Dragos Dima zal het jaren duren voor de Roemeense landbouw weer “op orde” is. “Roemenië moet zichzelf ontgiften van illegale gensoorten, nieuwe controlesystemen invoeren en voedsel etiketteren.”

Roemenië kan volgens hem een testcase worden, omdat nu moet blijken of het mogelijk is vervuilde gewassen volledig te ‘ontsmetten’.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift