Roemenië wil gas leveren aan Europa

Roemenië werkt aan een pijpleiding die cruciaal kan worden voor de Europese gasvoorziening. De afhankelijkheid van Rusland zou erdoor verminderen.
De Roemeense president Traian Basescu is een groot voorstander van het Nabucco-project, een netwerk van pijpleidingen dat aardgas van de Kaukasus naar West-Europa moet transporteren. Het zou een alternatief moeten worden voor de aanvoer van Russisch gas en vooral voor olie die geïmporteerd wordt via de door Rusland gecontroleerde Droezjba-pijpleiding.
Droezjba is de grootste oliepijpleiding ter wereld. Er worden jaarlijks ongeveer vijfhonderd miljoen vaten olie vanuit het zuidoosten van Rusland naar Oekraïne, Hongarije, Polen en Duitsland getransporteerd.
Het Roemeense project wil Turkije, Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk met elkaar verbinden en gas uit Azerbeidzjan via Turkije transporteren. Daarbij wordt het Russische netwerk omzeild. In 2020 heeft het systeem naar verwachting een transportcapaciteit van dertig miljard kubieke meter per jaar.

Afhankelijk van Rusland


Europese landen zijn nu voor hun energie erg afhankelijk van Rusland. In januari 2006 dreigde Rusland geen gas meer te leveren aan Oekraïne en in januari 2007 was dat het geval in Wit-Rusland. In beide gevallen wilde Moskou de prijzen voor levering verviervoudigden, terwijl Wit-Rusland en Oekraïne weigerden te betalen. Door de crisis werd ook de doorvoer van gas naar West-Europa bedreigd.
De Europese Unie ziet veel in het Nabucco-project en wil het liefst dat dit zo snel mogelijk start. De EU is bereid om 70 procent van de constructiekosten te betalen, via de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD).

Gasleiding


In het op 10 januari gepresenteerde energiebeleid voor de Europese Unie heeft de aanleg van de Nabucco-gasleiding prioriteit. Nabucco zou kunnen voorzien in ongeveer 5 procent van de Europese behoefte aan gas. Als Rusland, dat nu 25 procent van het Europese gas en 30 procent van de olie levert, de kraan dichtdraait, dan kan Nabucco het minimum niveau bieden dat voor dergelijke noodgevallen nodig is.
De steun van de Europese Unie is bedoeld om landen die nu nog aarzelen, bij het project te betrekken. Hongarije en Bulgarije hebben goede redenen om geen doorgangsland te willen zijn voor Nabucco en dat zou een bom onder het hele project kunnen leggen.
De twee landen kunnen ook voor een alternatief project van Rusland kiezen: de afronding van ‘Blauwe Stroom’, een leidingsysteem dat gas van Rusland naar het westen van Hongarije transporteert, via Turkije, Bulgarije en Servië.
Bij het Russische project zou Hongarije eindpunt van het systeem zijn dat gas uit het oosten haalt, in plaats van Oostenrijk, dat bij het Nabucco-systeem eindpunt is. Hongarije is in principe akkoord met Nabucco, maar de regering in Boedapest is nog steeds in gesprek met Gazprom, het Russische gasbedrijf.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.