Rusland verscherpt migratiebeleid

Migranten voelen zich opeens veel minder welkom in Rusland. In mei vond de Russische president Vladimir Poetin de massale inwijking van goed opgeleide burgers uit de voormalige Sovjetrepublieken nog de aangewezen oplossing om de daling van de Russische bevolking tegen te gaan. Maar nu heeft hij zijn regering gevraagd de toestroom van buitenlandse werknemers in te dammen.
Volgens Poetin heeft Rusland nog altijd nood aan migranten, maar “Russen mogen niet het gevoel krijgen verdrongen te worden op de arbeidsmarkt en op andere gebieden.” De Federale Migratiedienst heeft al aangekondigd dat ze wil teruggrijpen naar de quotaregeling die in de Sovjettijd de instroom van migranten regelde.

Rusland krijgt veel meer migranten binnen dan verwacht, en de meeste nieuwkomers hebben geen papieren. Een bron in het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er nu 12 miljoen migranten leven in Rusland, waarvan er maar 705.000 geregistreerd zijn.

Eén probleem is dat de grens tussen Rusland en Wit-Rusland open is: wie in Wit-Rusland binnenraakt, kan doorreizen naar Rusland zonder ergens papieren te moeten laten zien. Bovendien is er veel werk in Rusland: de bouwnijverheid, de kleinhandel en de dienstensector in Rusland komen handen tekort. Nogal wat werkzoekende buitenlanders vinden de legale weg een tijdrovende omweg.

“We overwegen een reeks wetswijzigingen en drastische maatregelen om de illegale migratie tot een minimum te beperken”, zegt Konstantin Romodanovsky, een woordvoerder van de Federale Migratiedienst. Het is een evenwichtsoefening, geeft hij toe. “Rusland mag geen bezinkingsbekken worden, maar moet wel attractief blijven voor actieve burgers uit de voormalige Sovjetrepublieken.”

Volgens Romodansky wil zijn dienst tegen eind dit jaar een bestand klaar hebben met de gegevens van alle buitenlanders en statenlozen in Rusland.

Critici vrezen dat de Russische overheid het vooral de inwijkelingen uit Georgië en uit andere arme Centraal-Aziatische landen moeilijk wil maken. Rusland heeft een conflict met Georgië, en heeft al tegen 600 migranten uit dat land uitwijzingsbevelen uitgevaardigd. Migranten uit Azerbeidzjan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Kirgizië, die naar Rusland zijn gekomen omdat ze thuis geen goed betaald werk vonden, vrezen dat hun dagen nu ook geteld zijn. Ze werden al langer door veel Russen met argwaan bekeken, maar krijgen nu ook de overheid tegen zich.

In het Russische parlement gaan er stemmen op om ook de werkgevers van de illegale migranten ter verantwoording te roepen. Parlementsvoorzitter Boris Gryzlov zegt dat er daarvoor al wetswijzigingen worden voorbereid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.