's Nachts opstaan om water op te slaan

In El Salvador komt steeds minder water uit de kranen. De VN voorspellen dat het land steeds zwaarder zal getroffen worden door waterschaarste als gevolg van de klimaatwijziging. Mensen staat nu al ‘s nachts op om water op te slaan.

De 69-jarige Julio César Amaya staat elke nacht om 1 uur op om de kraan open te draaien. Het is het enige uur dat er drinkbaar water is in Reparto San José, een dicht bevolkte wijk in Soyapango, ten oosten van de Salvadoraanse hoofdstad. Na een uur is er geen water meer. Sommige dagen is zelfs helemaal geen water. “Als er water is, proberen we een bassin te vullen, zodat we drie dagen voort kunnen”, zegt Amaya.

300 procent

In Centraal-Amerika dreigt El Salvador het zwaarst getroffen te worden door waterschaarste, zegt de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal). De Cepal, een VN-instelling, publiceerde zopas een studie over de economische gevolgen van de klimaatwijziging voor Centraal-Amerika.

Door de groei van bevolking in Centraal-Amerika kan de vraag naar water met bijna 300 procent stijgen tegen 2050 en verzestienvoudigen tegen 2100. Door de klimaatwijziging kan de vraag nog sterker toenemen. In deze Cepal-scenario’s wordt El Salvador, dat 6 miljoen inwoners telt, het zwaarst getroffen, gevolgd door Honduras en Nicaragua.

De voorspellingen over El Salvador zijn geen toeval, zegt Nelson Cuéllar, onderzoeker van de Salvadoraanse Stichting Onderzoeksprogramma voor Ontwikkeling en Milieu (Prisma). El Salvador is een van de landen in Latijns-Amerika waar de ontbossing het hardst heeft toegeslagen, en met driehonderd inwoners per vierkante kilo meter is het ook een zeer dicht bevolkt land. Ruim 60 procent van de bevolking woont in de steden.

Ongelijkheid

Officiële cijfers laten zien dat slechts 55 procent van de plattelandsbevolking over een wateraansluiting beschikt; veel mensen bevoorraden zich uit putten en rivieren met water dat onveilig is.

Volgens een rapport van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) staat El Salvador in Latijns-Amerika op de derde plaats wat treft ongelijkheid in toegang tot water. Van de rijke gezinnen heeft 88 procent water, bij de armste gezinnen daalt dat tot 44 procent.

Volgens Ángel Ibarra van de ngo Unidad Ecológica Salvadoreña (Unes) heeft de milieuschade die de mens in El Salvador heeft aangericht, gevolgen voor de hydrologische cyclus: het oppervlaktewater dringt niet meer in de bodem om de grondwaterlagen aan te vullen, in de plaats daarvan vloeit het weg en veroorzaakt het zo overstromingen. In de zomer drogen de rivieren op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.