September 2009: Wereldweek in New York

In New York stonden achtereenvolgens een klimaattop op de agenda en de start van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Even verderop, in Pittsburgh, kwamen de leiders van de G20 samen om zich te buigen over de aanpak van de financieel-economische crisis.
  • Gie Goris Ban Ki-moon in New York Gie Goris

Nieuwsterugblik


8 september: Somalië meest instabiele staat


Voor het vijfde jaar op rij stelde The Fund for Peace in samenwerking met het magazine Foreign Policy een lijst met mislukte staten op. Somalië voert net als vorig jaar deze lijst aan. België staat op 162 waarmee het iets beter scoort dan Frankrijk, maar minder stabiel blijkt dan Nederland.

8 september: Doden bij aanslag op Belgische soldaten in Kaboel


Bij de ingang van Kabul International Airport (KAIA) werd een autobom tot ontploffing gebracht. De militaire basis aan de luchthaven wordt bewaakt door 287 Belgische militairen in het kader van de ISAF, de internationale troepenmacht onder leiding van de Navo. Bij de aanslag werden twee burgers gedood en vielen zes gewonden volgens ooggetuigen.

10 september: Rellen in Oeganda


De rellen in de Oegandese hoofdstad Kampala zijn niet enkel gericht tegen de overheid, maar ook tegen de Banyarwanda, Rwandezen of mensen van Rwandese origine die in Oeganda leven.

22 september: Klimaattop levert weinig concrete engagementen op


Ban Ki-moon, Barack Obama en Hu Jintao openden de Klimaattop in New York met weinig verrassende en weinig concrete standpunten. Vanuit de ontwikkelingslanden klinkt een dringende vraag om veel meer te doen dan mooie woorden te herhalen.

23 september: Gepassioneerd begin van Algemene Vergadering


De Braziliaanse president Lula haalt scherp uit naar de instellingen en landen die de economische crisis veroorzaakten met hun neoliberale beleid, terwijl de Amerikaanse president Obama opnieuw het leiderschap opeist van een wereld die samenwerkt aan vrede en veiligheid. Een passioneel begin voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

24 september: Leiders G20 buigen zich over crisis


De leiders van de G20 zitten voor de derde keer samen, dit keer in het Amerikaanse Pittsburgh. Ze buigen zich over de vraag hoe de financieel-economische crisis aangepakt moet worden en hoe zulke catastrofes in de toekomst vermeden kunnen worden.

27 september: Rellen Al-Aqsa


Jom Kippoer of de grote verzoendag, het belangrijkste feest van het jaar voor joden, kondigde zich zondag aan met een stevige rel aan de Tempelberg, nabij de Al-Aqsa moskee in de oude stad van Jeruzalem. Palestijnse jongeren geraakten slaags met de Israëlische politietroepen, nadat een groep joden deze betwiste heilige plek was binnengekomen.

Cultuur: Madonna stoot Israëli’s niet voor het hoofd


Applaus in Israël, boegeroep in Roemenië en Bulgarije – Madonna schuwt de politieke controverse niet. De Queen of Pop eindigde haar twee jaar durende wereldtournee in Tel Aviv, waar ze zich voor de finale in de Israëlische vlag hulde.

Citaat


‘Natuurlijk zijn wij in het Midden-Oosten omwille van de olie. Als Irak vooral asperges produceerde, zat Saddam Hoessein nog rustig op zijn troon.’
Robert Fisk in een interview op MO.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.