Shell krijgt opnieuw de volle lading

Shell houdt zich niet aan zijn beloftes om meer rekening te houden met het milieu en met de bevolking in de buurt van zijn raffinaderijen. Dat zegt de milieugroep Friends of the Earth in zijn schaduwjaarrapport van Shell voor 2003.

Tijdens de algemene vergadering van zijn aandeelhouders, morgen exact een jaar geleden, deed de top Shell beloftes dat het bedrijf alles in het werk zou stellen om gevaarlijke praktijken als olielekken en steekvlammen te vermijden. Gisteren (woensdag) maakten milieugroepen uit de hele wereld in Londen een vernietigende balans op van 2003. Op een persconferentie verzamelde Friends of the Earth activisten uit de hele wereld die getuigden wat voor schade de Shell-installaties veroorzaken van Sachalin het oosten van Rusland over de Nigerdelta in Nigeria tot Texas in de Verenigde Staten.

“De woorden van Shell hebben niet tot verbeteringen geleid. We staan er nu nog slechter voor,” zegt Desmond D’Sa van de South Durban Community Environmental Alliance. “Er zijn zoveel lekken geweest in Durban dat het bedrijf de tel is kwijtgeraakt,” zegt de Zuid-Afrikaanse milieuactivist. Ook steekvlammen en explosies zijn er aan de orde van de dag. Shell overschrijdt de nationale en internationale gezondheidsnormen. De omwonenden hebben te kampen met een verhoogde kans op astma, leukemie en kanker. De oorzaak is duidelijk, stelt D’Sa: verouderd materiaal en verouderde procedures. “Als Shell proper kan zijn in Denemarken, dan kan dat ook in Durban.

Het voorbije jaar spanden milieugroepen en omwonenden rechtszaken aan in de VS, in de Filipijnen en in Brazilië. Met de steun van Friends of the Earth gaan milieugroepen nu mikken op de Britse thuisbasis van Shell: FoE lanceert een campagne om een wet te maken die Britse bedrijven aansprakelijk maakt ten opzichte van betrokkenen in de hele wereld. “Bedrijven aansprakelijk maken is nodig,” zegt FoE-directeur Tony Juniper. “We hebben gemerkt dat de vrijwillige aanpak van bedrijfsverantwoordelijkheid niet werkt. Verandering is nodig.” De milieugroep gaat lobbyen in het Britse parlement om zo’n wet gestemd te krijgen en gaat volgende week maandag aan de boom schudden op de algemene vergadering van Shell.

Een woordvoerster van Shell zegt dat het bedrijf wel degelijk zijn best doet. “We erkennen dat we voor grote uitdagingen staan en we boeken ook aanzienlijke vooruitgang. Op alle sites waar vorig jaar problemen werden vastgesteld – en ook op vele andere – zijn nu actieplannen van kracht om de bezorgdheden aan te pakken en aan te kaarten. Shell heeft verklaard dat het tegen 2008 alle steekvlammen geëlimineerd wil hebben omdat daarbij mogelijk gevaarlijke gassen vrijkomen.

FoE erkent dat Shell niet de enige boosdoener is onder de oliebedrijven. “We zouden een gelijkaardige persconferentie kunnen houden over elk ander groot oliebedrijf,” zegt Juniper. Maar het heeft geen zin Shell te vergelijken met de anderen, zegt de FoE-directeur. “We moeten het bedrijf afrekenen op haar eigen beloftes en daden.” (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.