Spaanse jeugdbende gaat daklozen helpen

Barcelona en de regio Catalonië hebben de Spaanse afdeling van de Latin Kings als een culturele vereniging erkend. De Latin Kings zijn een Latino-misdaadbende uit Chicago die inmiddels in heel de VS 25.000 leden telt. Catalonië hoopt de leden in Spanje geweld en illegale praktijken te doen afzweren door hen te integreren in het maatschappelijk leven.
De beruchte Latin Kings werden in Catalonië op 14 september formeel erkend als culturele vereniging. Volgens haar statuten wil de organisatie interculturele relaties bevorderen, opleidingskansen voor jonge migranten scheppen en die jongeren waarden meegeven.

De voorzitster van de nieuwe culturele vereniging, de Ecuadoraanse migrant Melody Jaramillo die bekend staat als Queen Melody, zegt dat haar medewerkers de komende maanden beginnen met het opzetten van beroepsopleidingen, sportwedstrijden, muziekopnames en de productie van documentaires. De Latin Kings zullen ook hulp verlenen aan daklozen, waarvoor ze op steun rekenen van de Catalaanse regering.

In Catalonië kunnen de Latin Kings volgens schattingen van de Spaanse politie op ongeveer 200 leden rekenen, in Madrid op 700. Het gaat vooral om jonge Latijns-Amerikaanse migranten. Ondanks het Catalaanse initiatief zitten de Spaanse ordediensten nog altijd achter verscheidene bendeleden aan.

In maart deed de Madrileense openbare aanklager Manuel Moix negen Latin Kings achter de tralies belanden wegens bendevorming. Sinds begin 2005 werden er al meer dan zeventig 70 Spaanse leden van de bende veroordeeld, onder meer voor verkrachting en messentrekkerij.

Madrid denkt er niet aan om te proberen de Latin Kings via maatschappelijke integratie op het rechte pad te brengen. Eind 2005 probeerde de linkse regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero de hoofdstad daartoe te bewegen, maar het plaatselijke bestuur, dat in handen is van de oppositiepartij PP, wil daar niet van weten.

“Dergelijke bendes zijn illegaal, en zolang ze buiten de wet staan, horen ze alleen hard aangepakt,” zegt een woordvoerder van het stadsbestuur van Madrid. Volgens de woordvoerder heeft Madrid zelfs nog niet nagedacht over een mogelijke legalisering.

Het standpunt van de Spaanse regering is dat iedereen die een misdaad begaat, voor de rechter moet verschijnen, maar dat er tegelijk inspanningen moeten worden gedaan om de leden van misdaadbendes te integreren en op die manier het geweld te doen afzweren.

De Latin Kings – voluit de Almighty Latin King and Queen Nation (ALKQN) - werden in de jaren 40 in Chicago opgericht als een belangenorganisatie voor inwijkelingen uit Puerto Rico. In de jaren 70 hield de groep zich al intensief bezig met drugssmokkel en beging ze geregeld moorden. Intussen zijn de Latin Kings uitgegroeid tot een van de grootste en best georganiseerde bendes in de VS, met naar schatting 25.00 leden in 34 deelstaten. Hun kleuren zijn zwart en goud, en hun symbool is een vijfpuntige ster.

De bende kreeg voet aan de grond in Spanje als gevolg van de massale deportaties van Latijns-Amerikaanse inwijkelingen in de VS die op misdaden betrapt werden. In Spanje zijn de Latin Kings niet zo gewelddadig als in de VS.

Queen Melody verklaarde vorige week dat de Latin Kings goede relaties hebben met de Ñetas, een rivaliserende bende in Catalonië, en dat daar geen verandering in komt of de Ñetas nu ook gelegaliseerd worden of niet. “We zijn één familie, als broers en zussen”. In 2003 haalden de Latin Kings nog het nieuws in Spanje toen er verscheidene doden vielen bij confrontaties van de bende met de Ñetas. Het onderzoek wees toen wel uit dat veel leden van de Latin Kings in Spanje normaal geen geweld gebruiken, en dat de bende zich ook niet bezig houdt met de drugssmokkel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.