Spaanse Kerk snoert “priesters van de armen” de mond

De “priesters van de armen” in de parochie San Carlos Borromeo mogen van de aartsbisschop van Madrid niet langer de mis opdragen voor armen, moslims en drugsverslaafden. De priesters laten zich niet zomaar opzij zetten en zeggen dat ze Paasmis nu zondag hoe dan ook zullen voorgaan. De aartsbisschop dreigt met zware sancties.
De aartsbisschop van Madrid, kardinaal Antonio Rouco, draagt de parochiekerk van San Carlos Borromeo over aan de katholieke liefdadigheidsinstelling Caritas. De drie priesters van de parochie - Javier Baeza, Pepe Diaz en Enrique de Castro - moeten de parochie niet verlaten, maar mogen de mis niet langer voordragen. Door deze beslissing bevestigt de katholieke Kerk van Spanje zijn ruk naar rechts.
De beslissing zorgt voor heel wat controverse. De drie priesters zijn beter bekend onder de naam “priesters van de armen”, omdat zij in de parochie al drie decennia lang de hand reiken naar armen, migranten (zoals moslims) en drugsverslaafden. Dat leverde hen een grote schare aanhangers op.

Koekjes als communie


Een van de redenen om de “priesters van de armen” op non-actief te zetten, ligt waarschijnlijk bij hun klederdracht. De priesters gingen de mis nooit voor in priestergewaad, maar in gewone kleren. Ze lieten moslims en atheïsten toe en deelden op de communie “rosquillas” (koekjes) uit in plaats van het heilige brood.
De parochie van San Carlos Borromeo slaagde er als een van de weinige parochies in om de gemarginaliseerde groepen in de samenleving te bereiken. Dat maakt deze beslissing “zeer negatief”, vindt Juan José Tamayo, professor theologie aan de universiteiten van Costa Rica, Peru en Nicaragua. “De kleding die de priesters dragen, is slechts van secundair belang. Het geeft geen meerwaarde aan de mis. Die kan zelfs in korte broek worden opgedragen, zolang de priesters de doctrine van Christus aanhangen.”

Kerk rukt op naar rechts


Volgens Tamayo is deze beslissing het zoveelste bewijs van de ruk naar rechts die de Kerk maakt sinds Benedictus XVI twee jaar geleden paus werd.
Hij verwijst publicatie- en leerverbod zat het Vaticaan vorige maand oplegde aan de bevrijdingstheoloog Jon Sobrino. Sobrino kreeg het verwijt dat hij te veel de nadruk zou leggen op “de Kerk van de armen” en te veel de menselijkheid van Jezus Christus zou beklemtonen in plaats van zijn goddelijkheid.
Ook de drie “priesters van de armen” zijn aanhangers van deze liberale theologie. Zij krijgen nu vanuit alle hoeken steun voor hun ‘ontslag’, zowel van de politieke partijen in San Carlos Borromeo als van niet-gouvernementele organisaties.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift