Spaanse ondernemers zwengelen investeringen in Afrika aan

Spaanse ondernemers hebben beloofd meer te gaan investeren in de privé-sector in Afrika. Samen met de strijd tegen de mensenhandel moet dat de migratie uit Afrikaanse landen afremmen.
De Spaanse ondernemers uitten hun belofte woensdag, op een bijeenkomst van een tweehonderdtal ondernemers uit Spanje en tien West-Afrikaanse landen in Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. De Canarische Eilanden krijgen al maanden ongekende stromen van Afrikaanse migranten te verwerken. Spanje zoekt naar antwoorden op dat probleem.

Het plan om meer te gaan investeren in Afrika, valt in goede aarde bij internationale financiers. De International Finance Corporation (IFC), een afdeling van de Wereldbank die investeringen van en in privé-bedrijven steunt, en COFIDES, een Spaanse instelling die zich toelegt op de financiering van commerciële projecten in de ontwikkelingslanden, hebben respectievelijk 1,7 miljard dollar en 900 miljoen dollar veil om investeringen van Spaanse bedrijven in Afrika te steunen.

De Spaanse investeringen in Afrika stijgen nu al. Javier Gómez-Navarro, de voorzitter van de Spaanse Hoge Raad van de Kamers van Koophandel, is tevreden daarover, maar geeft toe dat de bedragen nog “veel te laag” liggen. Hij ziet infrastructuur, transport, gezondheid, onderwijs, toerisme en hernieuwbare energiebronnen als veelbelovende sectoren om geld in te pompen.

De oprichting van Kamers van Koophandel in West-Afrika is volgens Gómez-Navarro ook een uitstekend middel om nauwere banden te smeden tussen die regio en Spanje. De West-Afrikaanse Kamers van Koophandel willen een vrijhandelszone uitbouwen, meer informatie verspreiden over de mogelijkheden die Afrika biedt en het continent promoten als een aantrekkelijke plaats om te investeren. De Kamers zullen ook specialisten trainen om samenwerkingsprojecten te organiseren en Afrikaanse bedrijven competitiever te maken.

Volgens critici is dat allemaal nog niet voldoende. Antonio Molina, secretaris-generaal van Fundación Sur, een Spaanse niet-gouvernementele hulporganisatie in Afrika, gelooft dat de vluchtelingenstromen alleen gestopt kunnen worden door jonge Afrikanen te helpen bij het uitbouwen van bedrijven in hun eigen land, door die bedrijven te steunen en door de mensenhandel te bestrijden.

Volgens Molina zijn het meestal de beste mensen met de hoogste opleiding die vertrekken. Ze hopen een betere toekomst te vinden in Europa, maar velen verliezen het leven bij de vlucht of zijn veroordeeld tot sociale uitsluiting.

Adán Martín, die aan het hoofd staat van de regionale regering van de Canarische eilanden, hoopt dat de humanitaire crisis die de migrantenstromen naar Spanje veroorzaken, ook de andere de lidstaten van de Europese Unie kan overtuigen om meer ontwikkelingsprojecten in Afrika te steunen.

Spanje zelf kan niet op al te veel extra Europese steun rekenen. Volgens de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie is Spanje groot en rijk genoeg om het probleem zelf aan te pakken. De overige EU-lidstaten zijn enkel bereid om het grensbewakingsagentschap Frontex meer middelen te geven. (BV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.