Spaanse parlementsleden gaan in op indiaanse eisen

Spaanse parlementsleden gaan meer ondernemen om de situatie van de indianen in Latijns-Amerika te verbeteren. Dat is het resultaat van een ontmoeting tussen Spaanse volksvertegenwoordigers en inheemse collega’s uit Bolivia, Colombia, Ecuador en Peru die woensdag (29 november) werd afgerond.
Een officiële slotverklaring van de driedaagse bijeenkomst is er niet. Maar volgens de Colombiaanse volksvertegenwoordigster Orsinia Patricia Polanco hebben de Spaanse parlementsleden beloofd zich ervoor in te zetten dat Spanje conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) ratificeert. Dat verdrag handelt over de bescherming en de integratie van inheemse volken en etnische minderheden. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero had al in juli de goedkeuring van de conventie in het vooruitzicht gesteld.

De Spaanse volksvertegenwoordigers gaan ook toekijken op de “correcte” toepassing van een wetsvoorstel over de buitenlandse schuld dat het Spaanse Lagerhuis deze week goedkeurde. “De tekst handelt over de heronderhandeling en kwijtschelding”, zegt de Boliviaan Heriberto Lázaro. “We moeten bereiken dat de schulden die onze landen hebben uitstaan in het Noorden en dit geval in Spanje, effectief worden kwijtgescholden.”

De Colombiaanse senator Ernesto Ramiro Estacio zegt dat de bijeenkomst en de contacten in de marge ervan op nog andere punten iets hebben opgeleverd. Hij is blij met de toezeggingen van de Spaanse regering om meer ontwikkelingshulp te leveren aan inheemse gebieden en een deel van de Spaanse studiebeurzen voor te behouden aan inheemse studenten. Spanje zal ook steun verlenen aan het Inheemse Parlement in La Paz, dat vertegenwoordigers uit de meeste Latijns-Amerikaanse landen verenigt. Estacio hoopt dat de relatie met het Spaanse parlement zal uitmonden in nog meer gemeenschappelijke initiatieven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.