Spanje op naar heetste zomer ooit

Voor de Spanjaarden en de toeristen ginder duurt de hitte voort: ook augustus dreigt uitzonderlijk heet te worden. Tot hiertoe hebben 15 mensen in Spanje de recordtemperaturen van de voorbije weken niet overleefd. De hitte veroorzaakt ook grote milieuproblemen.
De Spaanse burgerbescherming heeft het de zuidelijke provincie Andaloesië en de enclaves Ceuta en Melillia aan de overkant van de Middellandse Zee gewaarschuwd dat de temperatuur er de komende dagen weer kan stijgen tot rond de veertig graden. In een nog veel groter deel van Spanje krijgen de inwoners al evenmin de kans te bekomen van de hitte van juli.

Spanje is hete zomers gewoon, maar de voorbije maand juli was ook voor het vakantieland uitzonderlijk. Volgens het Nationaal Meteorlogisch Instituut werden zowel in het noorden als in grote delen van het centrum en het zuiden van Spanje de hoogste temperaturen van de voorbije 45 jaar opgetekend.

Eén van de verraderlijke trekjes van de hittegolf die Spanje teistert, is dat het ‘s nachts warm blijft. Dat geld ook voor het normaal frissere noorden van het land, waar veel Spanjaarden in de zomer hun toevlucht zoeken. In Barcelona bedroeg de gemiddelde minimumtemperatuur in juni 23,5 graden, bijna vijf graden meer dan normaal. Vooral de steden warmen daardoor steeds verder op. En overdag was het in Noord-Spanje gewoon snikheet. Pontevedra, een stad in het normaal regenrijke en koele Galicië, liet op 17 juli een record van 40,8 graden optekenen.

De hitte verergert de droogte waarmee Spanje al jaren kampt. De watervoorraden in de Spaanse stuwmeren dalen gevaarlijk. Spanje heeft nog een kleine 25.000 kubieke hectometer water in voorraad, 7.000 minder dan het gemiddelde van de ook al droge voorbije vijf jaar. De situatie wekt vooral bezorgdheid in het centrum en het zuidoosten van het land, waar voor meer dan twee miljoen mensen in Murcia en Alicante drinkwater uit stuwmeren wordt geput. Binnen een paar dagen kan het peil in die reservoirs zo laag dalen dat de drinkwatervoorziening moet worden stopgezet. Dat is nog nooit gebeurd.

Veel zorgen baart ook de opwarming van de Middellandse Zee. Op veel plaatsen is het kustwater in Spanje nu al 28 graden, rond de Balearen zelfs 30 graden. Dat zijn waarden die normaal pas op het einde van een warme zomer worden bereikt, als het gecumuleerde effect van al die warme dagen voelbaar wordt.

De extreme opwarming verstoort het ecosysteem in zee. Een teken daarvan is de kwallenplaag die zwemmen aan veel stranden in Catalonië nu bijna onmogelijk maakt.

Ook de Spaanse rivieren worden almaar warmer. In Burgos moest een kernreactor worden stilgelegd omdat het koelwater dat de centrale uit de rivier de Ebro haalt, warmer dan 25 graden was. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.