Spoedig vrijhandelsakkoord EU-Mercosur heel onwaarschijnlijk

Niemand geeft het publiek toe, maar de vrijhandelsonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur ( Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) zijn zo goed als vastgelopen. Een overeenkomst lijkt nu zelfs voor volgend jaar onwaarschijnlijk.
Optimisten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zagen tot voor kort nog een kans om de besprekingen, die al negen jaar aanslepen, tegen 31 oktober af te ronden. Maar die hoop heeft plaats gemaakt voor wederzijdse ontgoocheling.

Brazilië, dat momenteel de Mercosur voorzit, is niet te spreken over de laatste onderhandelingsvoorstellen die de EU vorige woensdag indiende. Het Braziliaanse ministerie vindt dat de EU nu minder aanbiedt dan in mei en begin september. De EU houdt het in haar nieuwe voorstellen bij de eerder vooropgestelde hoeveelheden landbouwproducten die zouden worden toegelaten op de Europese markt, maar verbindt daar nu volgens de Brazilianen nieuwe voorwaarden aan. De toename van de quota zou met name afhankelijk worden gemaakt van de resultaten van de Doha-ronde, de gesprekken die in de Wereldhandelsorganisatie worden gevoerd over een verdere vrijmaking van de internationale handel.

Brazilië vindt dat de nieuwe Europese voorstellen niet evenwaardig zijn aan en zelfs niet in de buurt komen van het nieuwste aanbod dat de Mercosur op 24 september deed. Omdat de onderhandelingen zo moeilijk liepen, werd er de laatste tijd onderhandeld op basis van documenten waarin beide partijen aangeven welke toegevingen ze aan het andere kamp willen doen.

De voorlopige evaluatie die het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt van het nieuwe Europese voorstel, zal dinsdag samen met het Europese document zelf besproken worden met de Braziliaanse ondernemers. Donderdag en vrijdag worden de teksten dan in Brasilia voorgelegd aan de andere Mercosurlanden.

Volgens Pedro Camargo Neto, die als vertegenwoordiger van de grote Braziliaanse landbouwbedrijven aan de gesprekken deelneemt, ontbreekt het beide partijen aan politieke wil. Ook de onenigheid binnen de twee handelsblokken en zelfs binnen belangrijke lidstaten maakten het volgens hem moeilijk toegevingen te doen en daardoor de gesprekken vlot te trekken.

De landbouwquota vormen het belangrijkste onderhandelingspunt voor de Zuid-Amerikanen. Brazilië is ontgoocheld over de magere voorstellen van de EU op dit vlak. Tijdens het eerste jaar van de afspraak zou Brazilië bijvoorbeeld maar 2.400 ton rundvlees naar de EU mogen exporteren - een fractie van de 95.000 ton die Brazilië nu in Europa aan de man brengt. Er zouden importtarieven gehanteerd worden die oplopen tot 176 procent.

Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Mercosur veel aantrekkelijkere voorstelen heeft gedaan. Het handelsblok zou de invoerheffingen op meer dan 90 procent van Europese goederen en diensten willen verminderen of afschaffen, en wil Europese bedrijven ook toelaten in de dienstensector en bij openbare aanbestedingen. Europa zou verder ook kunnen rekenen op meer garanties voor Europese investeringen. Toch vinden sommige Europese regeringen dat de Mercosur nog niet ver genoeg over de brug gekomen is.

Binnen de Mercosur zijn de laatste maanden grote tegenstellingen aan het licht gekomen over de onderhandelingen met de EU. De landbouwsector is voorstander van een akkoord omdat het de exportkansen van de Mercosurboeren zou doen toenemen. De nijverheid en de dienstensector vrezen meer concurrentie vanuit Europa. Ook Brazilië en Argentinië, de belangrijkste twee economieën in het blok, verschillen van mening. Brazilië was bijvoorbeeld bereid de EU de invoer van minstens 100.000 auto’s per jaar toe te staan en wilde de importtarieven in de sector op een termijn van tien jaar helemaal schrappen. Maar Argentinië hoopt zijn eigen automobielindustrie, die zwaar te lijden had onder de crisis in het land, weer uit te bouwen, en pleitte daarom voor minder marktopening. Uiteindelijk won Argentinië het pleit.

Volgens Camargo kunnen de onderhandelingen tussen de Mercosur en de EU aleen gered worden door een nieuwe factor. Als de gesprekken over de Pan-Amerikaans Vrijhandelszone (FTAA) opnieuw van de grond komen, zou de EU bijvoorbeeld gedwongen worden om meer toegevingen te doen, denkt Camargo. De onderhandelingen over een vrijhandelszone van Alaska tot Vuurland zijn nagenoeg tot stilstand gekomen door de verschillende visie die VS en Brazilië in dat verband hebben. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.