“Stel landbouw centraal in klimaatdebat”

Een nieuw rapport van het gerenommeerde Food Policy Research Institute (IFPRI) roept op om landbouw centraal te stellen in het klimaatdebat. Landbouw zal volgens het rapport niet alleen “dramatisch” getroffen worden, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering.
De auteurs van het rapport Agriculture and Climate Change: An Agenda for Negotiation in Copenhagen vinden dat de landbouwsector niet genoeg aandacht kreeg in het Kyotoprotocol, het huidige klimaatakkoord, omdat er bij de besprekingen in Kyoto nog niet voldoende kennis was over de relatie tussen landbouw en het klimaat. Op de volgende klimaattop in Kopenhagen moet daar verandering in komen.
“We staan op het punt om onderhandelingen te beginnen over nieuwe mechanismen die de volgende vijftien jaar doorslaggevend zullen zijn, en het is erg belangrijk dat landbouw dit keer mee gerekend wordt”, zei Gerald Nelson van het IFPRI bij de voorstelling van het rapport.
Volgens Mark Rosegrant (IFPRI) zijn de effecten van de klimaatverandering op de landbouw nog onzeker, maar één ding is duidelijk: arme landen zijn kwetsbaarder. Ze krijgen te maken met minder neerslag, zijn afhankelijker van hun landbouw en hebben het moeilijker om zich aan te passen.
De schattingen van het IFPRI liegen er niet om: de maïsoogst zal tegen 2050 wereldwijd met 17 procent dalen en de opbrengst van geïrrigeerde rijstvelden zelfs met een vijfde. Sub-Sahara Afrika en Zuidoost-Azië zullen het ergst getroffen worden.

Belangrijke rol


Landbouw kan echter ook een belangrijke rol spelen in het keren van die opwarming van de aarde. Er is volgens het IFPRI een “enorm potentieel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door veranderingen in landbouwmethoden en een beter beheer”.
De landbouwsector is goed voor ongeveer 14 procent van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Door een betere selectie van de gewassen, betere irrigatie en een doordacht gebruik van meststoffen zou die uitstoot drastisch kunnen verminderen, zegt het IFPRI.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift