Stropers vergiftigen drinkwater olifanten

Stropers gaan steeds drastischer te werk om olifanten te doden. In Zimbabwe stierven meer dan veertig olifanten nadat hun drinkwaterpoel vergiftigd was met cyanide.

Parkwachters in het Hwange National Park in de buurt van de hoofdstad Harare roken onraad toen ze vorige week op verschillende olifantenkarkassen stuitten. Toen ze de sporen van de dieren volgden, troffen ze nog veel meer dode dieren aan. In totaal werden 41 dode olifanten geteld vlakbij een aantal bekende drinkwaterpoelen.

Vier generaties

Die poelen bleken vergiftigd met cyanide, een makkelijke manier om olifanten te doden voor hun ivoor. Maar ook een bijzonder drastische manier met enorme consequenties, zegt politie-inspecteur Muyambirwa Muzzah in de krant Zimbabwe Chronicle. Want ook andere dieren zoals zebra’s en antilopes sterven als ze van het water drinken, en hyena’s en gieren lopen gevaar als ze zich met de karkassen voeden.

“Wat ze doen is bijzonder wreed, omdat het niet stopt bij de dood van de olifanten”, zegt Muzzah. “We noemen dit het ‘vierde generatie-effect’. Het gift werkt zich een weg doorheen de voedselketen, en honderden dieren kunnen hierdoor sterven.”

Miljoenenmarkt

De Zimbabwaanse politie vond in de buurt een voorraad met nog 17 slagtanden, goed voor een waarde van 90.000 euro op de illegale markt voor ivoor. Ze slaagde erin zes stropers op te pakken toen die de slagtanden wilden ophalen om ze te verkopen.

Door de economische groei in Azië stijgt de vraag naar ivoor, en sinds 2007 zit de stroperij op olifanten weer sterk in de lift. Vorig jaar alleen al werden in Afrika meer dan 25.000 dieren gedood. Ook de neushoorn ligt zwaar onder vuur. In de eerste helft van dit jaar werden in Afrika al meer dan 500 dieren gedood.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.