Thaise ex-premier roept op tot democratische verkiezingen

De voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft in een interview met verschillende Thaise radiostations opgeroepen om snel democratische verkiezingen te organiseren in het land. De Thaise autoriteiten hebben de omroepen meteen uit de ether gehaald.
Thaksin Shinawatra werd aan de dijk gezet door een militaire coup op 19 september 2006. De leider van de militaire junta benoemde later Surayud Chulanont tot nieuwe premier. Chulanont heeft al beloofd in december verkiezingen te zullen organiseren.

In het gesprek met de radiostations zei Shinawatra dat democratische verkiezingen in Thailand de enige manier zijn om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen. Meteen na de uitzending legde de politie de zenders het zwijgen op. Volgens het kabinet van de eerste minister was de uitzending “illegaal” en bedreigde ze de nationale veiligheid.

Begin maart hebben de Thaise autoriteiten de videosite YouTube een dag lang geblokkeerd omdat er op de website filmpjes te zien waren waarin de afgezette eerste minister geïnterviewd werd door CNN. Het interview op CNN International werd van de kabel geweerd.

Ook op andere fronten is de aanval tegen de voormalige premier geopend. Een door de interimregering opgerichte anti-corruptie-instelling heeft aanbevolen Thaksin aan te klagen voor een illegale deal uit 2003.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.