Toekomst van Kosovo onduidelijk

Maandenlange onderhandelingen tussen Servië en Kosovo hebben nog geen duidelijkheid gebracht over de toekomstige status van de Zuid-Servische provincie. In Kosovo wonen voornamelijk etnische Albanezen.
De door de VN gesteunde onderhandelingen over Kosovo lopen naar verwachting aan het einde van dit jaar af. De provincie wordt sinds 1999 bestuurd door de Verenigde Naties en een lokale regering.

De etnische Albanezen, slachtoffers van onderdrukking door het voormalige regime van Slobodan Milosovic, willen niets minder dan onafhankelijkheid voor Kosovo. Maar de autoriteiten in Belgrado houden vast aan VN-resolutie 1244, die Kosovo omschrijft als een intergraal deel van Servië. De VN-resolutie werd in 1999 aangenomen, na elf weken van Navo-bombardementen op Servië. Die militaire actie was bedoeld om een einde te maken aan de Servische onderdrukking van de twee miljoen etnische Albanezen.

De Servische premier Vojislav Kostunica zei recent dat onafhankelijkheid voor Kosovo in ruil voor een Servisch lidmaatschap van de Europese Unie (EU) “uitgesloten” is. Servië wil op termijn graag lid worden van de EU.

Analisten stellen dat Servië zijn huidige hoge eisen moet bijstellen tot realistischer doelen, zoals het veiligstellen van de rechten van Serviërs in Kosovo en bescherming van het Servische culturele erfgoed in de provincie.

“Kosovo was in 1999 praktisch verloren voor Servië”, zei Baton Hahxiu, een analist uit Pristina, onlangs in de Servische media. “Belgrado moet realistisch zijn en zich inzetten voor de positie van de overgebleven Serviërs in Kosovo.”

Voor en tijdens de Navo-bombardementen zouden Servische veiligheidstroepen zo’n 10.000 etnische Albanezen hebben vermoord. Ongeveer 800.000 Albanezen ontvluchtten hun huizen. Sinds 1989 stond Kosovo onder Servisch bestuur. Na de Navo-campagne in 1999 vluchtten 150.000 Serviërs uit de provincie, uit angst voor vergelding door Albanezen.

Ook in de periode daarna bleef de verhouding tussen Serviërs en etnische Albanezen slecht. In maart 2004 werden 31 Serviërs vermoord en hun huizen vernield. Ook werden Servische kerken aangevallen.

Naar schatting wonen er op dit moment tussen 60.000 en 90.000 Serviërs in Kosovo. Zij leven vooral in het noorden van de provincie. Het exacte aantal moet blijken uit een volkstelling die in oktober wordt gehouden.

Kosovo telt veel middeleeuwse kerken en kloosters. Servië werd in de veertiende eeuw onderdeel van het Ottomaanse rijk. De meeste Albanezen zijn moslim.

“Wat de status van Kosovo ook wordt, het is van groot belang om deze monumenten te beschermen”, zegt Dusan Janjic, hoofd van het Forum voor Inter-etnische Relaties, een niet-gouvernementele organisatie. Veel Serviërs zijn nog nooit in Kosovo geweest, maar toch voelen ze vanwege het middeleeuwse erfgoed een sterke band met de regio.

De Unesco besloot vorige maand om drie Servisch-Orthodoxe kerken en kloosters op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Kosovaarse en Servische delegaties spreken momenteel over instellen van speciale zones rond belangrijke Servische religieuze plaatsen. In dergelijke zones zou niet gebouwd mogen worden. Ook is op verschillende plaatsen begonnen met de restauratie van islamitisch en Servisch-Orthodox erfgoed. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.