Topjaar voor Belgische biomarkt

De markt voor biologische voeding in België groeide in 2007 met bijna tien procent tot een cijfer van 283 miljoen euro. Belgen besteden gemiddeld 27 euro per jaar aan bioproducten, wat ongeveer evenveel is als het Europees gemiddelde.
Het uitgavenniveau van landen waar bio boomt, zoals Denemarken, Zwitserland, Duitsland en Groot-Brittannië, halen we nog lang niet. De cijfers komen uit het cijferrapport over biologische landbouw en consumptie dat BioForum publiceerde.
Langs de producentenkant haalt België met een aandeel van 2,41% bioakkers het Europese gemiddelde van 4% niet. De Belgische productiecijfers verbergen een grote kloof tussen Wallonië en Vlaanderen. Het biologisch areaal in Wallonië, dat in 2007 groeide met 15%, is goed voor 3,9%, wat nauw aansluit bij het Europese gemiddelde. Vlaanderen haalt, ondanks een groei van zo’n 17%, niet meer dan 0,6% bio-areaal en zit daarmee in de staart van het Europese peloton.
Er is dus ruimte voor omschakeling. In nagenoeg alle sectoren is de vraag naar bioproducten groter dan het aanbod. Maar veel boeren aarzelen om de stap te zetten. Onterecht, volgens BioForum, want bioboeren zijn tevreden boeren. Dat blijkt uit een enquête die BioForum uitvoerde. Bioboeren halen hun voldoening vooral uit de landbouwmethode zelf. Maar ook de erkenning van anderen, de productkwaliteit en de eigen gezondheid zijn belangrijke factoren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.